Izvor: B92, 19.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubistvo Trefa i Marko Milošević

Beograd -- Aleksandar Petkanić tvrdi da je Vladu Kovačevića Trefa 1997. godine ubio Marko Milošević. Izvor Insajdera: nije istina.

Iako još radi na utvrđivanju istinitosti navoda Aleksandra Petkanića, policija sa rezervom prima izjavu tog čoveka koji se trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne, a koji je u Sekretarijatu Sremska Mitrovica dao iskaz o tri nerazrešena ubistva.

Naime, u službenoj belešci koja je osim u redakciju B92, stigla do još nekih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << medija, Petkanić, koji se predstavlja kao bivši policajac i saradnik DB-a, navodi brojne detalje, ali i imena osoba koje su ubile Vladu Kovačevića Trefa, Momira Gavrilovića i novinara Milana Pantića ili učestvovale u ubistvima.

U izjavi, koju je Aleksandar Petkanić dao 17. juna ove godine, navodi se da je Vladu Kovačevića Trefa, poznatog reli vozača, ali još poznatijeg kao partnera Marka Miloševića u švercu cigareta, ubio upravo Milošević, što jeste priča koju Požarevljani prepričavaju još od te 1997. kada je Tref ubijen.

Prema navodima Petkanića, Marko Milošević i Tref posvađali su se oko biznisa 19. februara u diskoteci "Madona" u Požarevcu, a Marko je Trefa likvidirao odmah sutradan, u 10.45, sa tri hica ispaljenih u usta, glavu i grudi, ispred Centra Sava na Novom Beogradu, gde je bilo sedište auto-kluba "Tref". Navodi se da je u ubistvu učestvovao i Vladimir Jovanović zvani Japanac, a da je Kovačević ubijen iz revolvera Magnum 357 Smit Veson.

Izvor emisije Insajder, blizak toj istrazi smatra da to pokazuje da se radi o čoveku koji ne govori istinu. Naime, izvor B92 navodi da Kovačević nije ubijen iz revolvera Magnum 357, kako to navodi Petkanić u iskazu i da se to može proveriti u zapisniku o uviđaju sa lica mesta. Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić skreće pažnju da je reč o čoveku koji je u zatvoru upravo zbog prevara: "Moram da kažem da se radi o čoveku koji je osuđen na pet i po godina zatvora zbog 55 krivičnih dela prevare i lažnog predstavljanja. Policija je u poslednje tri godine više od 20 puta išla u zatvor kod Petkanića i uzimala izjave."

Bivši šef DB-a Goran Petrović kaže da on nikako ne može da zna da li je Petkanić bio angažovan u službi, da on lično službenu belešku sa tim činjenicama nije dobio dok je bio na čelu službe, ali da se nikada i nije bavila kriminalističkim istragama: "Moram da priznam da sam davno video tu službenu belešku, iako rizikujem da me ponovo pozovu na neki informativni razgovor. Ono što me je iznenadilo jeste upravo obilje tih činjenica, kada se radi o ubistvu Trefa i Pantića, tu je iznet neverovatno veliki broj nekakvih činjenica i detalja. Pominju se činjenice, imena, daju se vrlo detaljni opisi, ko se gde nalazio na mestu izvršenja, da li je neko seo na mesto suvozača, pozadi, tako da je sa nekog policijskog aspekta vrlo proverljivo. Mogli su u vrlo kratkom roku da sve detalje isproveravaju".

Petkanić u svojoj izjavi navodi i da je o svojim saznanjima više puta sačinjavao službene beleške i da je o tome obaveštavao sedište službe u Beogradu, a da je to činio i 2001. godine i da je o tome razgovarao i sa advokatom Borivojem Borovićem.

Borović kaže za B92 da se ne seća Petkanića i objašnjava da je imao kontakte sa sinom pokojnog Trefa: "Koliko se sada sećam, ja sam pisao neki vanredni pravni lek za maloletnog Kovačevića, koji se nalazio na izdržavanju maloletničkog zatvora u Valjevu. Postoji mogućnost da mi je neko od zatvorenika poslao pismo, tražeći da se angažujem po njegovom predmetu, što znači da ne isključujem mogućnost da mi je i ta osoba pisala, ali razgovori i predmet, povodom čega sam možda kontaktirao stvarno su mi potpuno nepoznati".

Petkanić je do detalja naveo i imena osoba koje su, kako navodi neplanirano ubile novinara Milana Pantića. Naime, on kaže da je bivši policajac SUP-a iz Jagodine, Zoran Marjanović ubio Pantića iz nehata: "Petkanić navodno zna za oko 15 osoba zna kako su nestale ili ko je izvršilac ubistva. Ono što nama u ovom momentu zaokuplja pažnju jeste ubistvo novinara Pantića, koje smo kao policija detaljno radili, utvrđivali sve po navodima Petkanića i ustanovili da ne postoji nijedna relevantna činjenica koja bi ukazala na određene izvršioce", kaže ministar unutrašnjih poslova Srbije, Dragan Jočić.

Takođe, Petkanić tvrdi da je bivšeg pripadnika DB-a Momira Gavrilovića ubio izvesni Dragan Ilić zvani Teča i Vladimir Jakšić zvani Karlos.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.