Izvor: Politika, 06.Maj.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubistvo Pukanića dogovoreno u Crnoj Gori

Sreten Jocić, prema nepotvrđenim saznanjima policije, izdvojio 1,5 miliona evra za likvidaciju zagrebačkog novinara

Ubistvo Ive Pukanića, vlasnika zagrebačkog lista „Nacional”, dogovorili su, u više navrata u Crnoj Gori, Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam i njegov blizak prijatelj i kum Slobodan Đurović zvani Kardinal. Za ovo ubistvo je, prema navodima policije, Jocić izdvojio oko 1,5 miliona evra. Pukanić je ubijen 23. oktobra prošle godine, a nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dana kasnije u Hrvatskoj su uhapšeni Đurović i Robert Matanić, koji je bio glavni Jocićev saradnik u Hrvatskoj.

Pokušavajući da rekonstruiše događaje i identifikuje osobe koje su učestvovale u organizaciji i pripremi likvidacije Pukanića, hrvatska i srpska policija su došle do informacija da je poslednji sastanak Jocić sa Đurovićem u Baru održan mesec dana pre ubistva Pukanića. Osim toga, kako tvrdi policija, Đurović se u Hrvatskoj tim povodom četiri puta sastao sa Matanićem.

Upravo Đurovića policija označava kao „desnu ruku” Sretena Jocića, koji je pre tri godine formirao međunarodnu kriminalnu grupu u kojoj su pored njih dvojice bili Robert i Luka Matanić i Željko Milovanović. Sa njima je, kako tvrdi policija, Jocić dogovorio ubistvo Pukanića.

Realizacija plana atentata na Pukanića počela je sredinom oktobra prošle godine, kada su u Zagreb otišli Željko Milovanović i Bojan Gudurić, koje je hrvatska policija označila kao glavne počinioce ubistva. Prethodno su braća Matanić i Amir Mafalani osmatrali Pukanićevo kretanje na osnovu čega su pripremali zločin. U Zagreb su zatim došli Milovanović i Gudurić, koji su se u „poslovima” pridružili Mataniću i Mafalaniju, posle čega su se odlučili na likvidaciju Pukanića.

Posle objave da je Jocić uhapšen, jer ga je u vezu sa ubistvom hrvatskog novinara doveo zaštićeni svedok hrvatskih istražnih organa, mediji spekulišu da je Jocu Amsterdama odao upravo Đurović. Hrvatska štampa objavila je juče detalje o Đuroviću, o kojem se neposredno posle ubistva Pukanića nije skoro ništa znalo. Đurović nema kriminalni dosije u policiji, već samo jedan saobraćajni prekršaj.

On i Jocić su se upoznali pre više od 30 godina u Parizu, preko zajedničkog prijatelja Ljubinka Duje Bećirevića, nekadašnjeg fudbalera Bežanije iz Beograda, koji je godinama slovio kao najveći narkobos u Amsterdamu, objavila je hrvatska štampa. U to vreme Bećirević i Jocić imali su nekoliko kafića i noćnih klubova u Amsterdamu.

Đurović je izjavio i da su ga dok je živeo i radio u Parizu, Bećirević i Jocić često posećivali i da su zajedno izlazili po pariskim noćnim klubovima. Đurović je u Francuskoj živeo sve do 2001, kad je odlučio da se vrati u Crnu Goru. Prema vlastitim tvrdnjama, svoja preduzeća u Francuskoj prodao je za milion franaka, posle čega se 2004. godine preselio u Crnu Goru.

U Crnoj Gori je, prema ovim navodima, živeo godinu dana, a zatim se najverovatnije na Jocićev nagovor, doselio u Beograd. U prvo vreme živeo je u hotelu „Interkontinental”, gde je za iznajmljivanje apartmana mesečno izdvajao 1.800 evra.

Robert Matanić je, podsetimo, još u decembru prošle godine u svom iskazu označio Đurovića kao glavnog organizatora ubistva Ive Pukanića. U istrazi je Đurović tvrdio da se s Matanićem susreo zato što mu je dugovao 15.000 evra.

D. S. V.

[objavljeno: 07/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.