Ubio ga voz

Izvor: Glas javnosti, 23.Maj.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubio ga voz

UŽICE - Momčilo Nikolić (16), đak prvog razreda Poljoprivredne škole u Požegi, poginuo je juče ujutru blizu sela Potočanje kraj Sevojna kada je na njega, dok je pretrčavao prugu žureći u školu, naleteo voz. Ovo je za poslednja tri dana druga nesreća na pruzi od Užica do Požege. Nemanja Spasojević (16), đak iste škole, pre dva dana je, pošto se u stanici Požega popeo na vagon i od strujnog udara zadobio teške opekotine, u teškom stanju prebačen u bolnicu u Beogradu. Momčilo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << koji je juče stradao, bio je svedok te nesreće - posle strujnog udara teško povređenog Nemanju nosio je na svojim rukama pokušavajući da mu pomogne!

Zvuk sirene

Očevidaca jučerašnje nesreće kod sela Potočanje nema. Ono što se pretpostavlja jeste da je Momčilo, oko 6.30 sati, žureći da stigne na autobus za Požegu, kako bi na vreme došao u školu, pokušao da pretrči prugu, i da je tada na njega naleteo voz. Po nezvaničnim informacijama, koje su se juče odmah posle nesreće čule na licu mesta, mašinovođa putničkog voza na liniji Prijepolje - Beograd video je dečaka kako se približava pruzi, čak ga je upozorio zvučnim signalom, ali ništa nije vredelo.

Kako nesrećni dečak na pravcu dugom barem kilometar nije video voz dok se približavao pruzi, kako nije čuo zvučni signal, da li je u trenutku kada je čuo sirenu i voz već bilo kasno, verovatno će ostati večna tajna... Ono što je izvesno jeste da na mestu gde se nesreća dogodila prugu svakodnevno prelazi više desetina ljudi, jer im je to najkraći prolaz od sela do magistrale prema Užicu i Požegi i autobuskih stajališta. Posle strahovitog udara, telo nesrećnog deteta ostalo je na pruzi pedesetak metara dalje, a tek posle 300 metara zaustavio se voz.

- U trenutku kada se to desi, kad nekoga ugleda na pruzi, mašinovođa, sem zvučnog signala, nema ama baš nikakve mogućnosti da nešto preduzme, da stane jer je zaustavni put te kompozicije, grdosije od 200 tona oko 700 metara - objašnjava bivši mašinovođa iz Užica.

Momčilo je poslednjih devet meseci, od septembra 2008. godine, živeo u hraniteljskoj porodici Stojne i Milisava Paunovića u Potočanju. U hraniteljskim porodicama bio je od svoje treće godine, pre Potočanja živeo je Miloševcu kod Velike Plane. Prema nezvaničnim podacima, otac mu živi u okolini Užica, majka je negde u Srbiji ili u Bosni.

Milisav Paunović, u čijoj je kući Momčilo živeo poslednjih meseci, juče se onesvestio kada je stigao na mesto nesreće... I Stojna je u suzama nešto kasnije stigla na prugu...

- Sirotinja... Bio je miran, tih, povučen, neprimetan dečak... Dete za primer, visok, lep kao jabuka... - sve je što je kroz suze uspela da nam kaže Stojna...

Razbacane sveske

Pre dva dana, kada se dogodila nesreća u Požegi, Momčilo je, ispričala nam je kasnije, bio u neposrednoj blizini, išao je odmah iza Nemanje Spasojevića...

- On ga je posle nesreće nosio, trčao posle u bolnicu za njim da vidi kako mu je - kaže Stojna.

U Poljoprivrednoj školi u Požegi juče su, posle vesti o tragediji, đaci vraćeni kućama. Oko deset sati u dvorištu škole bile su grupice uplakanih đaka i profesora... U tim trenucima u školu je stiglo i vozilo hitne pomoći, jer je jednom od đaka pozlilo...

- Ovih dana trebalo je da slavimo maturu, da u školu dođu trubači, a mi ćemo, umesto toga, na sahranu drugu. Ostaje nam samo da se molimo Bogu da Nemanji bude dobro, da preživi i da nam se vrati - rekao nam je jedan od đaka.

Iza Momčila, na šinama i pragovima, juče ujutru ostale su razbacane školske sveske, domaći zadaci, ranac, patike...

ZASTO JE TAKO SKUPO I TESKO DA SE POSTAVI NEKI SIGNAL RAMPA BILO STA. LJUDI, NE MOZE SE PO SVAKU CENU PRAVITI PRECICA.NASTA TO LICI . KAKO BI SE SVI TI SELJANI NAVIKLI NA ULICE I BULEVARE, AUTO PUTEVE I OSTALE CIVILIZACIJSKE "PRECICE". OVO DETE JE URADILO ONO STO SU ODRASLI RADILI SVAKI DAN I PLATIO JE TO ZIVOTOM. A STA CE BITI SA MASINOVODJOM KOJI CE TU UZASNU NESRECU NOSITI U SEBI DO KRAJA ZIVOTA. OVI NAPISI CE BITI AKTUELNI PAR DANA I ZABORAV. CVECE PORED PRUGE CE SE OSUSITI, A LJUDI CE NASTAVITI DA PRETRCAVAJU DO SLEDECE NESRECE.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.