Ubijena sa dva hica

Izvor: Glas javnosti, 18.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijena sa dva hica

BEOGRAD - Dok se ne dođe do novih dokaza u slučaju Radislave-Dade Vujasinović (30), koja je 9. aprila 1994. godine ustreljena nađena u stanu na Trećem bulevaru 118, ovi koji su dosad prikupljeni kazuju da je novinarka Duge ubijena, stav je veštaka za balistiku inženjera mr Vlade Kostića.

Novi dokazi, koji bi mogli dodatno da učvrste stav ovog stručnjaka ili, pak, da ga sruše i potvrde zvaničnu verziju da se radi o samoubistvu usled nervnog rastrojstva, mogli bi da budu iskazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ljudi koji su direktno bili uključeni u uviđaj i u obdukciju, a svakako bi bilo dobro imati iskaze onih sa kojima je Vujasinovićeva razgovarala tokom poslednjih dana, ali i sati svog života, kao i s kojima se videla tog 8. aprila. Među njima su Branko Nestorović, Bratislav Grubačić, Zoran Tatar i Branislav Bajat.

Na osnovu dosad prikupljene i sačuvane dokumentacije balističar je ocenio da je Vujasinovićeva najverovatnije ubijena tako što su u nju ispaljena dva sačmena snopa, koja su formirala veoma tešku ranu zbog koje nije mogla sama dalje da rukuje oružjem.

„Opis rana na telu i prostrelnog kanala u telu nastradale naveden u obdukcionom zapisniku, a sa aspekta terminalne balistike i balistike ranjavanja, daje realnu i objektivnu mogućnost da je pogođena s dva sačmena snopa“, navodi se u jednoj od tačaka balističkog veštačenja.

Prema njemu, Vujasinovićeva najverovatnije nije trenutno podlegla povredama usled dejstva totalnog šoka izazvanog snažnim hidrodinamičkim impulsom koji je bio praćen visokim razaranjem tkiva jer je bila pod uticajem alkohola.

Kostić je u nalazu naveo i da činjenica o pronalaženju dva filcana čepa u rani prilikom obdukcije povezana sa svim ostalim činjenicama i nalazima ukazuje da je Vujasinovićeva „najverovatnije bila pogođena s dva sačmena snopa“.

Naime, patrona lovačke municije s oznakom „Valjevo 16 Krušik“, koje su nađene prilikom uviđaja u stanu, standardno su pravljene s jednim debljim filcanim čepom, a ne s dva tanja.

„Imajući u vidu veličinu energije trzanja koja nastaje prilikom opaljenja jednog, a pogotovo superponiranu energiju trzanja pri sinhronom opaljenju dva metka, u slučaju da je nastradala sama držala oružje i sama izvršila opaljenje, oružje bi se verovatno istrglo uz njenih ruku i bilo bi odbačeno na neku distancu od njenog tela upravo pod dejstvom kinetičke energije slobodnog trzanja oružja. Ovo znači da u tom slučaju puška ne bi bila pronađena neposredno pored odnosno ispod tela nastradale, nego nešto dalje. Ovde se ima u vidu činjenica da je zbog mesta i stepena ranjavanja leva ruka nastradale praktično trenutno bila onesposobljena za bilo kakvu aktivnost, a time i za bilo kakvo dalje držanje oružja. Ovo istovremeno znači i da nastradala nije mogla da eventualno naknadno rukuje oružjem, odnosno da ga isprazni ili ponovo napuni“, navodi se na poslednjoj strani balističkog veštačenja.

Inače, prilikom uviđaja u stanu jedna patrona nađena je nedaleko od glave Vujasinovićeve, kod fotelje u kojoj je bila velika mrlja krvi za koju je utvrđeno da je njene krvne grupe, druga je bila na trpezarijskom stolu, a treća u pušci.

PUCAČU POVREĐENA RUKA

Ako se zna da su na licu mesta, preciznije na fotelji u kojoj je novinarka iskrvarila, nađeni tragovi dve krvne grupe - „nulte“, njene, i „A“, za koju nije utvrđeno čija je, zanimljiv je detalj iz nalaza prema kojem je „usklađeno opaljenje dva metka verovatno prouzrokovalo ozbiljnije povrede ili posekotine kažiprsta i velikog prsta na ruci drugog lica“, odnosno onog ko je pucao.

Inače, na palcu noge, kojim je, prema zvaničnoj verziji Vujasinovićeva povukla okidač puške, takvih povreda nije bilo, kao ni na rukama.

da bi se ovo resilo treba uraditi samo dve sitnice :

1. ukloniti pandure koji su tada radili na slucaju da ne ometaju istragu, mada su u medjuvremenu "napredovali"

2. procitati sve sto je objavljeno od tekstova novinarke, kao i ono sto nije, pa ce se lako naci narucilac

problem je u tome sto je narucilac gazda od ove marionetske prcije pa dok ne zglajzne nece imati ko da mu sudi

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.