Izvor: B92, 20.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijen ruski ekspert za rasizam

Sankt Peterburg -- Ubijen je ruski ekspert za pitanja rasizma, savetnik u nekoliko sudskih slučajeva u vezi sa zločinima motivisanim rasizmom.

Nikolaj Girjenko (60) ubijen je u subotu u svojoj kući u centru grada, kada je nepoznati napadač pozvonio na vrata, a zatim otvorio rafalnu paljbu kroz vrata, u trenutku kada je Girjenko prišao da otvori. Policija veruje da je ubistvo povezano sa činjenicom da je Girjenko bio ekspert za pitanja rasizma.

Po zanimanju etnolog, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Girjenko je bio i šef komisije za prava manjina u Sankt Peterburgu. On je svojevremeno pozvan kao stručnjak na suđenju za ubistvo prodavca lubenica iz Azerjbedžana, koga je grupa skinhedsa septembra 2002. godine pretukla do smrti, a celu torturu snimila kamerom.

Girjenko je napravio i studiju o grupi skinhedsa, nazvanu "Šulc-88", koja je tri godine progonila tamnopute stanovnike Sankt Peterburga koji pretežno dolaze iz kavkaskih republika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.