Ubijala ćerke da se ne bi mučile

Izvor: Vesti-online.com, 23.Okt.2010, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijala ćerke "da se ne bi mučile"

Ljubina Dukanac (38) iz ivanjičkog sela Osonice, uhapšena pod sumnjom da je ubila dve svoje novorođene ćerke, juče je pred istražnim sudijom Višeg suda u Užicu priznala oba zločina.

Ona je ispričala da je dve bebe usmrtila plašeći se svog oca Vukašina Dukanca (70), takođe uhapšenog, koji joj, kako je rekla, nije dao da gaji žensku decu.

Protiv Ljubine i Vukašina Dukanca juče je podnet zahtev za sprovođenje istrage, a oboma je određen pritvor do 30 >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dana. Majki čedormorki stavlja se na teret da je počinila dvostruko teško ubistvo, dok se njen otac sumnjiči za delo teško ubistvo u podstrekivanju.

Vukašin Dukanac negirao je da je soju ćerku nagovarao i terao da ubija decu, čak je rekao da nije ni znao da je ona oba puta bila trudna, iako su živeli u istoj kući. Međutim, Ljubina Dukanac je na saslušanju ispričala da joj Vukašin nije dao da rađa i podiže devojčice uz obrazloženje "da ne želi da ih gleda kako se muče kroz život“.

Prvu bebu, ispričala je, rodila je u januaru 2007, a drugu sredinom juna ove godine. Prvo novorođenče nekoliko sati posle rođenja iznela je na sneg, kraj poljskog WC-a nedaleko od kuće, i ostavila ga da umre od hladnoće. Tri i po godine kasnije svirepo je presudila i drugoj bebi - tek rođenu nije htela da je hrani sve dok novorođenče nije umrlo od gladi i žeđi. Oba tela, prema njenom svedočenju, zakopala je ispod bunjišta u dvorištu kuće u Osonice, gde je policija i pronašla delove skeleta.

"Slučaj Ljubine Dukanac i njenog oca Vukašina razlikuje se od drugih, ranije viđenih primera čedomorstva, po tome što je unapred bilo dogovoreno da se bebe, ako budu ženskog pola, ne ostave u životu. Oba Ljubinina porođaja bila su dramatična. Em što se znalo 'dečak će živeti, devojčica će biti ubijena', em što se Ljubina porađala bez prisustva lekara", kaže izvor iz policije.

Ljubina Dukanac iz Osonice ima tri sina - dvojicu već odraslih koji žive sa ocem u okolini Kraljeva. Vanbračno je rodila još jednog dečaka koji ima sedam godina i do sada je živeo sa njom i dedom. Meštanka Osonice kaže da niko u selu ne zna ko je njegov otac. Pošto su mu maka i deda uhapšeni brugu o dečaku je preuzela Ljubinina sestra.

Ljubina je, navodno, policiji navela imena nekoliko potencijalnih očeva beba koje je zverski ubila. Tokom saslušanja često je menjala raspoloženje, uglavnom razgovetno pričajući bez posebne doze kajanja, mada je nekoliko puta i briznula u plač.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.