Ubica Pukanića daje odbranu

Izvor: Blic, 06.Feb.2012, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubica Pukanića daje odbranu

Davanjame odbrane Željka Milovanovića, optuženog kao direktni ubica vlasnika hvatskog "Nacionala" Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića, nastavalja se u Beogradu suđenje za ovaj zločin.

Nastvak suđenje je pomeren sa 10 na 14.30 časova, kada bi Milovanović po prvi put trebalo da iznese odbranu, jer se do sada branio ćutanjem. On se ranije žalio da navodno nema mogućnosti da se upozna sa spisima predmeta.

U Specijalnom sudu u Beogradu sudi se Sretenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Jociću - Joci Amsterdamu, optuženom kao organizatoru, Milovanoviću, optu\enom kao izvršiocu i Milenku Kuzmanović , koji se tereti kao pomagač.

Jocića je optužen da je organizovao kriminalnu grupu koja je ubila Pukanića i Franjića, 23. oktobra 2008. godine, nakon što je sa naru;iocem , ili kako se navodi u optužnici "za sada neidentifikovanim licem" postigao dogovor da za 1,5 milion evra ubije vlasnika hrvatskog "Nacionala".

Milovanović je optužen da je postavio eksploziv u motoru, pored automobila hrvatskog novinara, koji se aktivirao kada je ulazio u vozilo, a Kuzmanović da je pripadnicima zagrebačkog dela "Jocićeve grupe" trebalo da obezbedi pasoše za bekstvo, po izvršenom ubistvu.

U Hrvatskoj su za ovaj zločin osuđeni Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović, ali i Milovanović, koji je tamo dobio 40 godina zatvora.

Robert Matanić je u Zagrebu osuđen na jedinstvenu kaznu od 33 godine zatvora, a zbog pomaganja u ubistvu na po 16 godina osuđeni su njegov brat Luka Matanić i Amir Mafalani.

Gudurić, koji je trebalo da puca na Pukanića ukoliko zakaže eksplozivna naprava, osuđen je na 30 godina, a Đurović, koji je kum Jocića, kao veza između naredbodavca ubistva i izvršioca na 15 godina zatvora.

U hrvatskoj optužnici se nije navodilo da je neko od Jocića naručio ubistvo Pukanića. Međutim u srpskoj optužnici, motiv ubistva Pukanića je to što je u medijima u Hrvatskoj i Srbiji iznosio saznanja o delovanju više kriminalnih grupa na području Srbije i zemalja u okruženju.

Jocić je uhapšen 27. aprila 2009. u Beogradu, od kada je u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Povezane vesti: Hrvatski Vrhovni sud razmatra žalbe na presudu za ubistvo Pukanića Joca Amsterdam odbacuje nalaze veštaka o njegovoj vezi sa ubistvom Ive Pukanića Nastavak suđenja Jociću za ubistvo Pukanića "Nacional": Ko je ubio Pukanića?

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.