UPS: Represijom se ne uspostavljaju prava i slobode

Izvor: Politika, 29.Sep.2012, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UPS: Represijom se ne uspostavljaju prava i slobode

Sve je veći javni pritisak na MUP Srbije da po svaku cenu i žrtvu izvrši obezbeđenje ovogodišnjeg Prajda, ukazuje Udruženje policije Solidarnost

Udruženje policije Solidarnost (UPS) saopštilo je juče povodom „Parade ponosa” koja je najavljena za 6. oktobar, da odluku o bezbednom održavanju parade ne treba očekivati samo od policije i bezbednosnih struktura, već da o njoj treba da se izjasne svi koji rade na društvenim promenama. „Udruženje policije Solidarnost, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kao strukovno udruženje policajaca, uoči zakazane parade ponosa, oseća potrebu i obavezu da upozori celokupno srpsko društvo na posledice sve većeg javnog pritiska na policiju kao bezbednosnu strukturu, da po svaku cenu i žrtvu izvrši obezbeđenje ovogodišnjeg Prajda”, navodi se u saopštenju koje je preneo Tanjug.

U toj organizaciji smatraju i da se samo dijalogom i društvenom odgovornošću kroz institucije sistema može doći do rezultata i poboljšanja položaja marginalizovanih društvenih grupa u koju spadaju i seksualne.

UPS smatra da „u tradicionalnoj i patrijarhalnoj sredini kao što je srpska, gde žive ljudi različite inteligencije, obrazovanja, vere, ideologija, kulture i socijalnog statusa, odluku o bezbednom održavanju ovogodišnjeg Prajda ne treba očekivati samo od policije i bezbednosnih struktura”.

Neophodno je da se o tom pitanju jasno izjasne, uz puno preuzimanje društvene odgovornosti, i sve političke i društvene snage angažovane na društvenim promenama, posebno političke partije i nevladine organizacije koje promovišu ljudska prava i slobode, dodaje se u saopštenju.

Kako navode u UPS, zabrinjavajuće je što se celokupna javnost bavi lažnom dilemom izbora između porodičnih vrednosti i prava seksualnih manjina, jer te dileme nikada nije bilo. „Sva građanska prava su utemeljena u Ustavu Srbije, a glavno je pitanje: kako ih sprovesti i unaprediti kroz institucije sistema?”, smatraju u UPS.

U UPS-u smatraju da borba za seksualne slobode insistiranje na obaveznoj uličnoj šetnji u današnjoj situaciji ne predstavlja najbolji način za unapređenje prava seksualnih manjina. „Naprotiv, kao da se svesno izaziva očekivani nasilni odgovor, kako bi se onda pred očima javnosti nasilje koristilo kao dokaz nečovečnosti i skrenula pažnja međunarodnog javnog mnjenja na stanje ljudskih prava u Srbiji”, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik UPS-a Srećko Petrović.

UPS je protiv toga da se toj manjinskom grupi preti silom, ali i da se njihovi većinski neistomišljenici etiketiraju etiketom „homofoba”, što je, kako tvrde, najteža društvena stigma.

Ta organizacija se, kako se dodaje, zalaže za konstantni dijalog, posebno onaj o štetnim posledicama svakog ekstremizma i nasilja i za stvaranje društveno odgovorne zajednice u kojoj će mladi imati obrazovanje i posao i neće biti podvodljivi raznim sumnjivim ideologijama. „Nažalost, nasilje je deo našeg svakodnevnog života, a policijski rad je najčešće represivan i kao takav nije dobar za uspostavljanje ničijih prava i sloboda. Samo dijalogom i društvenom odgovornošću kroz institucije sistema može se doći do rezultata i poboljšanja položaja marginalizovanih društvenih grupa u koje spadaju i seksualne”, zaključuje se u saopštenju.

objavljeno: 30.09.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.