Izvor: Blic, 13.Mar.2008, 07:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNHCR zabrinut zbog hapšenja Srbina u Peći

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) izrazio je danas zabrinutost zbog hapšenja Srbina sa Kosova koji je bio u organiozvanoj poseti svom imanju kod Peći.



UNHCR je obavešten o hapšenju interno raseljenog lica koje je učestvovalo u "Idi-vidi" poseti Vitomirici, u opštini Peć 11. marta, navodi se u današnjem saopštenju UNHCR-a dostavljenom agenciji Beta u Beogradu.

Posetu za 16 interno raseljenih osoba organizovali su UNHCR i njegov izvršni partner, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Danski savet za izbeglice, u okviru UNHCR programa povratka na Kosovo.

UNHCR organizuje "Idi-vidi" posete interno raseljenih Kosovu od 2000. godine i svrha tih poseta je razmena informacija i izgradnja poverenja kod potencijalnih povratnika, navodi se u saopštenju.

Ovo hapšenje je, kako se navodi, prvi incident takve prirode koji se dogodio učesniku organizovane posete Kosovu.

UNHCR podržava vladavinu prava i napore pravosudnih organa na Kosovu da počinioce teških krivičnih dela dovedu pred lice pravde. U isto vreme, UNHCR naglašava potrebu da se ovaj slučaj reši u najskorije vreme da bi se omogućio nastavak svih aktivnosti vezanih za povratak, zaključuje se u saopštenju.

Kosovska policijska služba saopštila je u usredu da je u Peći uhapsila M. J, osumnjičenog da je 1999. godine na Kosovu počinio ratni zločin.

M. J. (47) je, kako je saopšteno, uhapšen pošto su ga članovi jedne albanske porodice "identifikovali kao izvršioca ratnog zločina". On je uhapšen po nalogu međunarodnog tužioca za ratne zločine i određen mu je pritvor.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.