UNHCR: Upozorenje Mađarskoj

Izvor: Akter, 03.Jul.2015, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNHCR: Upozorenje Mađarskoj

Vije je ocenila da novi zakon ne ispunjava moralne i osnovne humanitarne standarde, kao i da je u suprotnosti sa međunarodnim ugovorima i obavezama Mađarske

Promene u sistemu azila u Mađarskoj, koje su po hitnoj proceduri usvojene u mađarskom parlamentu, i plan vlade te zemlje da izgradi ogradu duž granice sa Srbijom, mogu imati fatalne posledice za izbeglice koje beže od rata, upozorila je danas Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice UNHCR.

U otvorenom pismu >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << mađarskim poslanicima, predstavnik UNHCR u centralnoj Evropi Montserat Feiksas Vije rekla je da Mađarska ima pravo da štiti svoje granice i građane, ali je

ukazala da promene u sistemu azila mogu da onemoguće ljude koji beže od nasilja da u Mađarskoj dobiju pomoć, javio je AP.

Ona je ocenila da novi zakon ne ispunjava moralne i osnovne humanitarne standarde, kao i da je u suprotnosti sa međunarodnim ugovorima i obavezama Mađarske.

Tokom prošle godine je oko 100.000 migranata i izbeglica došlo u Mađarsku, navodi AP.

Mađarski parlament je u petak usvojio amandmane na zakon o azilu, koje je predložilo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Promene omogućavaju vlastima da ubrzaju obradu zahteva za azil i da na duži rok zadrže podnosioca zahteva.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.