UHAPŠEN KAPETAN DRAGAN, HOLANĐANI POSLALI DOJAVU

Izvor: Kurir, 12.Maj.2010, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UHAPŠEN KAPETAN DRAGAN, HOLANĐANI POSLALI DOJAVU

ZAGREB - Australijska policija uhapsila je Dragana Vasiljkovića, zvanog Kapetan Dragan, koji je 43 dana bio u bekstvu kako bi izbegao izručenje Hrvatskoj.

Kako izveštavaju hrvatski, prenoseći pisanje australijskih medija, Vasiljković je uhapšen jutros po lokalnom vremenu na nepoznatoj lokaciji.

Australijski ministar unutrašnjih poslova Brendan O"Konor izjavio je da je Kapetan Dragan uhapšen u australijskoj državi Novi Južni Vels, na osnovu informacija dobijenih od >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << holandske policije.

Vasiljković je bio u bekstvu od 30. marta kad je Visoki sud doneo odluku da se može izručiti Hrvatskoj, gde je pokrenuta istraga o njegovoj povezanosti s ratnim zločinima u Kninu, selu Bruška kod Benkovca u Dalmaciji i Glini.

Hrvatske vlasti sumnjiče Vasiljkovića, koji ima australijsko i srpsko državljanstvo da je bio naredbodavac maltretiranja hrvatskih zatvorenika tokom rata u Kninu u leto 1991. i u februaru 1993. u Bruškoj, kao i da je planirao i učestvovao u napadu na hrvatska sela oko Gline na Baniji krajem leta 1991. Prema informacijama australijskih medija, australijska policija sarađivala je s holandskom policijom koja im je dala informacije o Kapetanu Draganu, a koje su pomogle da on bude uhapšen.

Najveći deo istrage australijski policajci su usmerili na rejon Kofs Harbura (Coffs Harbour), gde je i bilo zadnje poznato prebivalište Dragana Vasiljkovića.

Vasiljković je uhapšen 20. januara 2006. u Sidneju kao australijski državljanin Daniel Sneden na osnovu međunarodne poternice koju je za njim raspisala Hrvatska.

Kapetan Dragan negirao je sve optužbe.

Josipović: Pravedno suđenje

ZAGREB - Hrvatski predsednik Ivo Josipović ocenio je danas da će suđenje u Hrvatskoj Draganu Vasiljkoviću biti "apsolutno pravedno".

- Mislim da danas svako u Hrvatskoj može da očekuje pravedno i fer suđenje. Kao i u svakom pravnom poretku, mi imamo i pravne lekove i mehanizme nadzora nad kvalitetom suđenja - izjavio je Josipović novinarima povodom današnjeg hapšenja Vasiljkovića u Australiji.

Beta

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.