Izvor: B92, 20.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U sredu rezultati Nezavisne komisije

Beograd -- Državna komisija koja ispituje pogibiju dvojice gardista, predstaviće rezultate svoje istrage u sredu, saznaje B92.

Predsednik Vojnog suda u Beogradu, istupio je sa nalazima vojnih istražnih organa još u petak, u intervjuu dnevnom listu "Politika", tvrdeći da je Vojna komisija došla do toga da su vojnici poginuli u međusobnom obračunu. Međutim, iz državne komisje, ne prenoseći detalje, poručuju da se njihovi nalazi razlikuju od vojnih.

Ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do kraja vikenda dve komisije ne dođu do zajedničkog zaključka šta se 5. oktobra dogodilo u objektu "Karaš" na Topčideru, srpska javnost dobiće dve istine o pogibiji gardista. Vojska tvrdi da je vojnik Dražen Jakovljević ubio Dragana Milovanovića, a potom izvršio samoubistvo. Neimenovani članovi državne komisije, međutim, tvrde da nema dokaza koji bi potvrdili ovu verziju događaja.

Saradnik Fakulteta za civilnu odbranu Zoran Dragišić, veruje da će, ukoliko ostanu dve verzije događaja, u traganje za istinom krenuti neko treći. "Ja očekujem da će se desiti ono što je predsednik Marović najavio, a to je da će se formirati treća komisija od međunarodnih eksperata koja će izvršiti superviziju onoga što se dogodilo. Odnosno, da ćemo na definitvnu verziju, ili istinu, morati da sačekamo još neko vreme", ksaže on. Dragišić kaže i da će produženo iščekivanje doneti pravi haos informacija i dezinformacija i različitih konstrukcija, što će dalje obarati rejting vojske ali i uticati na stanje na političkoj sceni Srbije: "Ovo već odavno nije samo pitanje smrti dvojice vojnika već se postavljaju i mnoga pitanja koja nemaju direktne veze sa događajem, a to su stanje u vojsci, mesto vojske u društvu, saradnju sa Hagom i haški begunci. Očekujem da bi to sve moglo da izazove popriličan politički haos i da bi sve to moglo da se prenese negde izvan ovog terena koji se neposredno odnosi na istragu."

"Večernje novosti" navode da je sistem bezbednosti objekta koji su čuvali nastradali vojnici neovlašćeno narušen tri puta, ulascima i izlascima posle tragedije. Ovaj list citira vojne spise u kojima se navodi da je u pitanju vojna policija koja je žurila na mesto tragedije, ali postavlja pitanje: ako je razumljivo da je do povrede sistema došlo u blizini mesta nesreće, nejasno je ko je povredio sistem u blizini tunela, odnosno, ulaza u podzemni vojni objekat.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.