Izvor: B92, 31.Avg.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U sredu opet o "Ibarskoj magistrali"

Beograd -- Pred Sudskim većem Okružnog suda u Beogradu u sredu se nastavlja suđenje optuženima za zločin na Ibarskoj magistrali.

Okružno tužilaštvo u Beogradu predložilo je da proširena optužnica, kojom je za zločin na Ibarskoj magistrali optužen i nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek, bude spojena sa starom. Odluka o tom predlogu najverovatnije će biti doneta u sredu.

Osim Ulemeka, na optuženičkoj klupi pojaviće se i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bivši pripadnici JSO Branko Berček, Leonid Milivojević i Dušan Maričić i nekadašnji načelnik beogradske policije Branko Đurić. Za nastavak suđenja određen je i novi zamenik okružnog tužioca Vojislav Šoškić, koji je preuzeo predmet od dosadašnjeg zastupnika optužnice Miluna Dragutinovića, koji nije prošao reizbor.

Na prvom suđenju, u januaru 2003, bivši načelnik Državne bezbednosti MUP Srbije Radomir Marković osuđen je na sedam, pripadnici "crvenih beretki" Nenad Ilić i Nenad Bujošević na po 15 godina zatvora, a bivši načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić oslobođen je optužbe zbog nedostatka dokaza. U obnovljenom postupku, na optuženičkoj klupi su se našli bivši načelnici Uprave saobraćajne policije Srbije i Beograda Dragiša Dinić i Vidan Mijailović, zbog sumnje da su pomogli akterima ubistva posle zločina.

13. maja ove godine Ulemek je trebalo da se pojavi kao svedok na suđenju, ali nije svedočio jer je iz Okružnog zatvora stiglo obaveštenje da nije bilo bezbednosnih uslova da on bude doveden u Palatu pravde. Advokati odbrane složili su se s takvom odlukom, a tadašnji zamenik tužioca Milun Dragutinović predložio je nove svedoke, među kojima i bišeg potpredsednika Vlade Srbije Čedomira Jovanovića. Advokat Nenada Ilića, optuženog da je vozio kamion koji je usmrtio četiri člana Srpskog pokreta obnove, Slobodan Milivojević, na osnovu spisa istrage, tvrdio je tada da ne postoji nijedan dokaz u izjavama okrivljenih i u izjavama svedoka, niti materijalni dokazi da je Ulemek učestvovao u zločinu na Ibarskoj magistrali.

U tom zločinu, 3. oktobra 1999, ubijeni su funkcioneri SPO Veselin Bošković, Vučko Rakočević, Zvonko Osmajlić i Dragan Vušurević, a predsednik te stranke Vuk Drašković lakše je povređen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.