U kakvom su stanju spomenici u Novom Sadu?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2018, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U kakvom su stanju spomenici u Novom Sadu?

Deo kulturnog nasleđa Novog Sada svakako su i spomenici u centru grada. Pre nekoliko dana, na spomeniku Lazi Kostiću u ulici Modene, otpao je deo donje kamene ploče, odnosno postamenta, a tim povodom, istražili smo u kakvom su stanju i ostali spomenici u Novom Sadu.

Novosađani kažu da na spomenike u gradu retko obraćaju pažnju, ali da ih uprkos tome, zarad lepšeg izgleda grada, treba redovno održavati.

Spomenik Lazi Kostiću podignut je pre sedam godina, a deo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << otpalog postamenta biće zalepljen, navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

"Uvideli smo da spomenik nije oštećen fizičkim, nasilnim putem, nego jednostavno je ta jedna ploča otpala sama od sebe se odlepila, da li zbog vremenskih uslova, da li zbog nedovoljno urađenog kvalitetnog posla, to ne možemo da tvrdimo, ali jednostavno otpala je sama od sebe, e sad mi smo odmah odreagovali i obratili se nadležnima", kaže Siniša Jokić, Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.

Osim pomenutih radova, do kraja godine planirana je i rekonstrukcija spomenika "Porodica" na Keju. Na listi kulturnih dobara koja će dobiti novo ruho, jesu i spomenici u Stepanovićevu i Kamenici. Postavljaće se i nova obeležja i info ploče, u znak sećanja na stradale sugrađane i vojnike iz Prvog svetskog rata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.