U grob odnosi mnoge tajne

Izvor: Glas javnosti, 06.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U grob odnosi mnoge tajne

BEOGRAD - Dafina Milanović (61), nekadašnja vlasnica piramidalne Dafiment banke, koja je prekjuče u 10 časova preminula posle duge i teške bolesti, u svojoj kući u Bosanskoj ulici broj 18, u beogradskom naselju Borča, biće sahranjena danas u 14 časova na beogradskom groblju Lešće.

Milanovićeva će biti sahranjena pored svog supruga Dragana, sina Živka i ćerke LJilje, koji su 2. jula 1992. godine poginuli u saobraćajnoj nesreći u Mađarskoj.

Dafina je poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nekoliko godina bolovala od karcinoma dojke, zbog čega je dva puta operisana, a lekari su morali da joj odseku dojku. Imala je probleme sa visokim pritiskom, srcem i bubrezima, a poslednjih dana je sve teže stajala na nogama. Sumnja se da je smrt nastupila kada je tromb prouzrokovao prestanak rada srca.

Optuživala Miloševića

Nekadašnja „srpska majka“ teretila se da je ojadila štediše Dafiment banke za 19,5 miliona nemačkih maraka.

Prvi sukob sa zakonom imala je još 1979. kada je, kao blagajnik kluba „Mornar“ osuđena na 11 meseci zatvora, uslovno na četiri godine zbog protivpravnog prisvajanja novca. U pritvoru je 1988. godine provela osam meseci jer je proneverila novac dok je bila šef računovodstva u „Slaviji“ i „Plastici“. Osuđena je na dve i po godine zatvora, ali nikada nije otišla na izdržavanje kazne.

Dafiment banku osnovala je oktobra 1991. godine, a u kojoj je nudila nerealno visoke mesečne kamate i do 160 odsto. Iz tog doba, ostali su upamćeni redovi ispred njene štedionice, koja je sredinom 1993. godine ugašena. Štediše su ‘olakšane’ za 150 miliona nemačkih maraka. Iste godine Dafina je htela da pobegne, ali je 14. jula vraćena sa graničnog prelaza Kelebija i oduzet joj je pasoš. Pet godina kasnije, pokrenut je postupak za likvidaciju Dafiment banke.

U međuvremenu, Dafina je pobegla iz zemlje, ali je 2002. uhapšena u nemačkom gradu Cvajbrikenu po međunarodnoj poternici. Milanovićeva je bila optužena za prisvajanje skoro 20 miliona maraka, milion dolara, 510.000 švajcarskih franaka, deset miliona šilinga i 200 miliona lira.

„TATINE“ NAREDBE

NJen mlađi brat Dobrica Todorović koji je u Dafiment banci radio do 1992. svojevremeno je izjavio da je video ko je sve dolazio i podizao pare od Dafine. „Pored nje je stalno bila jedna žena, knjigovođa, koja bi joj pred svima nama govorila: ‘Tata je rekao da daš pare! Rekao je onaj odozgo da daš pare!“ Mnogi političari i biznismeni zaradili su više para od Dafiment banke nego sama Dafina. Uzimalo se i kapom i šakom, toliko da ništa od para nije ostalo. Mnogi veliki projekti, kao metro-Vukov spomenik, Mitićeva rupa na Slaviji, propali su zato što su pare odnesene iz banke. Od tih projekata izgrađen je samo jedan parking. Velike su pare nestale iz Dafiment banke - to su bile narodne, a ne Dafinine pare.

KERTES ZNA SVE TAJNE

„Mihalj Kertes, zvani Braca, proveo je mnogo vremena pored moje sestre Dafine Milanović. On najbolje zna ko je sve dolazio da podigne narodne pare. Od svih tih ljudi koji su od Dafine uzimali novac, samo su Arkan i Kapetan Dragan javno rekli da su pare dobijali za finansiranje „tigrova“ i „knindži“. Željko Ražnatović je jednom rekao da je Dafiment banka finansirala i rad Centra Srpske dobrovoljačke garde u Erdutu“, ispričao je pre nekoliko godina u jednom intervjuu Dafinin brat.

Suđenje Milanovićevoj u Okružnom sudu u Beogradu trajalo je skoro tri i po godine, ali će nakon njene smrti, postupak biti obustavljen.

Dafina se na sudu branila da je ona samo bila formalni predsednik banke i da je sve radila po nalogu tadašnjeg predsednika države Slobodana Miloševića.

Rođena je rođena 1947, u mestu Skobalj kod Smedereva. Završila je Srednju ekonomsku školu, a tvrdila je da je završila i fakultet. Pre pet godina, u jednom intervjuu, izjavila je da će se boriti da dokaže da kako nije „nacionalni lopov broj jedan“ i da je za razvlačenje miliona maraka iz njene davno propale Dafiment banke kriv Slobodan Milošević i njegov režim.

Bila mis i pevačica

Dafina Milanović je odrasla u dobrostojećoj familiji u selu Skobalj. Ćerka je pečalbara Dragutina i Milanke Todorović. U detinjstvu se amaterski bavila igranjem i pevanjem, a početkom šezdesetih bila je mis mesta.

Devojačke dane provela je u Smederevu, gde je završila školu.

Posle završene Srednje ekonomske škole udala se za Dragana Milanovića koji je, kako tvrdila, samo zvanično bio kapetan rečnog broda. Pričala je da je otac njenog supruga bio Jevrejin, vrlo poznata politička ličnost, ali nije želela da otkrije njegovo ime. Pričala je i da joj je suprug bio eksponent desetak akcionara koji se nigde ne pojavljuju, a koji su „hteli da pomognu Srbiji“, objašnjavajući poreklo početnog kapitala Dafiment banke, u visini od 7,5 miliona maraka.

Kada se našla u fotelji vlasnice banke, milioni maraka su se slivali u trezore Dafiment banke. Pričala je da je davala novac političkim strankama, Arkanovim „tigrovima“, „knindžama“, da je novac iz Dafiment banke razvlačen u džakovima.

Za nesreću u kojoj joj je stradala porodica krivila je Slobodana Miloševića. „Znam da nije bilo saobraćajnog udesa, ni slučajnog ni namernog. Da li je moguće da se u kolima koja su išla 180 kilometara na sat ne razbije staklena tegla u kojoj je bilo slatko od trešanja? A upravo se to dogodilo“, izjavljivala je Dafina.

Posle bankrota piramidalne banke Dafina živela je u kućnom pritvoru, u vili na Senjaku. Na čudan način je ipak dobila pasoš i prešla granicu. Tvrdila je da nije pobegla je, već da je „išla da sredi poslove oko velikog nasledstva muža i da pokupi pare po svetu kojim će obeštetiti štediše“.

Pomalo je cudno svo ovo "istrazivanje" tih tako "divnih vremena" kada su mafijasi u ime srpstva krali i otimali sve sto se moglo uzeti . Ovo je tipicna mafijaska prica zbog koje je celi rat i pocet, jer su lesinari jedva cekali da pocnu sa svojim igrama. A novac je "nestao" i nema ga sto me podseca na onaj vic u kome ucestvuje a ko bi drugi nego Mujo, koji je ukrao 50 litara rakije. Policija ga je uhapsila i na pitanje gde je rakija on je odgovorio da je sve popio. Medjutim policajci kazu da laze jer ne moze se popiti 50 litara rakije za jedan dan i ostati ziv, na sta on onda kaze da je popio samo jedan litar a ostalo prodao. Dobro kazu policajci a gde su onda pare, na sta on kaze da nema jer je pare opet "popio u kafani". Tako je nas junak ostao i bez para i bez rakije, a i nasi mafijasi koje danas tako lepo po Srbiji nazivaju "biznismenima" i "herojima", iako u svetu postoji jedna mnogo lepsa rec za njih. Djindjic je bio u pravu kada je rekao da mafija ima drzavu, jer to je jos uvek prisutno i ocigledno. Samo se nadam da sada nece sa Sloboleonom nastaviti gore u "vecnim lovistima" da organizuje piramidalne banke i time napravi konkurenciju Djavolu sa njegovim paklom. Ipak ako i napravi malo ce nas za to saznati.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OD MRTVE DAFINE TRAŽILI PARE!

Izvor: Press, 06.Sep.2008

Dafina Milanović (60), nekadašnja vlasnica piramidalne Dafiment banke i „srpska majka", kako su je nazivali u vreme režima Slobodana Miloševića, sahranjena je juče na groblju Lešće u Beogradu. .Od Dafine su se oprostili familija i oko stotinak prijatelja i poznanika, među kojima je...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.