U akciji „Grom 1” zadržane 124 osobe, oduzeto 20 kg droge

Izvor: Politika, 28.Dec.2013, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U akciji „Grom 1” zadržane 124 osobe, oduzeto 20 kg droge

BEOGRAD – U današnjoj istovremenoj akciju „Grom 1” na području Srbije određena je mera zadržavanja do 48 sati za 124 osumnjičene osobe, tužilaštvu je sprovedeno sedam lica, oduzeto skoro 20 kilograma različite vrste droge, više od 50 vrsta različitog oružja, pronađeno je šest osoba po potragama, rasvetljeno osam krivičnih dela

Oduzeto je 19.540,02 grama kokaina, heroina, marihuane i droge amfetaminskog tipa, 938 tableta sintetičkih droga, 63 paketića heroina, 72 paketića >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << marihuane, paketić hašiša, paketić kokaina, četiri bočice metadona, saopštio je MUP Srbije.

Zaplenjeno je 16 vagica za precizno merenje, pet laboratorija za proizvodnju marihuane sa 200 stabljika i 30 tegli sa osušenom marihuanom, 31 pištolj, 23 puške bez dozvole, pištolj-olovka, 3.177 komada municije, navodi se u saopštenju.

U akciji je, kako se navodi, oduzeto 504 grama plastičnog eksploziva, jedna detonatorska kapisla, štapin, jedna bomba, 74.000 evra, šest automobila visoke klase u vlasništvu dilera droge, tri vozila i dva kombi vozila sa falsifikovanim oznakama.

Izvršen je pretres na 1.165 adresa, na kojima je pronađeno 1.045 osoba, navodi se u saopštenju i ističe da će redovnim putem, po nalogu nadležnih tužilaštava biti podnete krivične prijave protiv 115 lica.

U ranim jutarnjim časovima policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova, Specijalne antiterorističke jedinice, Protivterorističke jedinice, Žandarmerije i 27 policijskih uprava, u saradnji sa nadležnim javnim tužilaštvima, a po zahtevu Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti, izvršili su istovremenu, koordiniranu centralnu akciju „Grom 1”, na području Srbije.

Veljović: Hapšeni dileri ali i drugi kriminalci

BEOGRAD – Direktor policije Milorad Veljović izjavio je danas da se u akciji Grom radilo na suzbijanju rasturanja narkotika ali da su hapšeni i oni koji ugrožavaju imovinsku i ličnu sigurnost, a da je u saradnji sa Tiužilaštvom odgvorno radila na slučajevima 24 sporne privatizacije.

Veljović je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem i drugima koji su učestvovali u akciji Grom ali i u istragama o spornim privatizacijama rekao da jre sve rađeno na osnovu zaključaka Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti.

On je precizirao da su u okviru Groma uhapšena i četiri strana državljanina zbog razbojništva na teritoriji Srbije.

Govoreći o saradnji policije, Tužilaštva i ostalih u akcijama borbe protiv korupcije i kriminala Veljović je poručio da „nema zadatka koji ne možemo zajedniči da realizujemo” i poručio da se sa Gromom neće završiti ta borba.

Što se tiče 24 privatizacije, policija je u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal odradila svoj deo krajnje odgovorno i profesionalno da je podento više od 10 prijava a da će Tužilaštvo na osnovu rada policije doneti i druge odluke.

„Ima i par slučajeva gde nismo utvrdili postojanje osnova za prijave” rekao je Veljović.

Dolovac: Uhapšeni dileri na vrhu piramide

BEOGRAD – Republički javni tužilac Zagorka Dolovac izjavila je da su u današnjoj akciji Grom 2 uhapseni ozbiljni narko dileri koji su bili na samom vrhu piramide i poručila da niko nije jači od države.

„Iz zakonskih razloga nismo u mogućnosti da saopštavamo imena uhapšenih lica, ali vam mogu reći da su ovog puta na meti drzave ozbiljni narko dileri koji su na samom vrhu piramide”, rekla je Dolovac na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, naglasivši da današnja akcija nije kraj borbe sa narko klanovima.

„Ma koliko mislili da su jači od države, to nije tačno, nisu jači od države”, poručila je Dolovac, koja je pohvalila sve policajce i tužioce koji sprovode akciju Grom, napominjući da im podrsku pruža Biro za koordinaciju službu bezbednosti.

Vučić: Narko dilerima pakao tek predstoji

BEOGRAD – Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je od jutros od 4.30 u akciji privođenja narko dilera privedeno 128 lica, da će s prethodnom sličnom akcijom to značiti gotovo 500 privedenih, a onima koji su se sklonili ili pobegli na dan, dva, poručio je da im pakao tek predstoji.

„Ponavljam, za njih pakao tek predstoji i ponavljaćemo akcije protiv narko dilera sve dok potpuno ne izlečimo društvo od te pošasti”, izjavio je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Mediji u regionu: U Srbiji akcija hapšenja narko dilera

BEOGRAD – Regionalni mediji su danas izvestili o velikoj akciji razbijanja grupa trgovaca drogom u Srbiji, a agencija Fena je napomenula i da prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u podne izveštava javnost o rezultatima istrage 24 sporne privatizacije, čime ispunjava obećanje dato po stupanju na dužnost.

Reč je, navodi Fena, o slučajevima privatizacije čiju je reviziju 2011. godine zatražila Evropska komisija pošto je nekoliko velikih evropskih kompanija zatražilo od nje pomoć u zaštiti vlasničkih prava.

„Pljačkom i korupcijom u okviru ovih privatizacija, karakterističnim za Srbiju u tranziciji i druga društva u tranziciji, bavila se uz velike teškoće i otpore nekadašnja predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać”, prenosi agencija iz BiH.

Fena podseća i da je Vučić, po stupanju na dužnost, najavio borbu protiv korupcije i kriminala i preispitivanje spornih privatizacija, a ove nedelje saopštio da su policija i ostali državni organi završili sve poslove u okviru istrage spornih privatizacija i da ostaje da se vidi koliko će optužnica biti podignuto.

„U Srbiji još jedna velika akcija protiv narko-dilera”, prenela je Hina.

I Hina i Mia su navele da je policija danas pretresla više od 1.000 objekata i uhapsila najveće narko dilere i podsetile da je u okviru prethodne akcije, sprovedene 6. decembra, procesuirano 274 ljudi i zaplenjen 21 kilogram narkotika.

Tanjug

objavljeno: 28.12.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.