Izvor: B92, 27.Dec.2010, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Slobodi i ranije bilo eksplozija

Beograd -- Za čačansku "Slobodu" 2010. godina počela je eksplozijama u proizvodnom pogonu za oružje. U dve odvojene eksplozije tada je povređena jedna radnica.

Fabrika "Sloboda", inače, već 62 godine proizvodi oružje i municiju i poseduje sertifikat Ministarstva odbrane.

12. januara ove godine, u samo nešto više od 24 sata, dogodile su se dve eksplozije u vojnom delu kompanije.

U prvoj nije bilo povređenih dok je u drugoj teške povrede šake leve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ruke zadobila radnica Olivera Popović na odeljenju za izradu kapisli na programu "zolja", prilikom pomeranja kapisle pincetom, došlo do eksplozije "manjeg obima".

Eksplozija je bilo i u januaru 2003. godine kada je povređeno troje radnika.

Čačanska fabrika kritikovana je 2009. iz Ministarstva odbrane da ugrožava sistem odbrane Srbije jer ne snabdeva ministarstvo.

Na sednici Upravnog odbora kompanije zaključeno je da fabrika ne realizuje zaključene ugovore i neracionalno raspolaže sredstvima pa je smenjen tadašnji direktor.

Fabrika Sloboda osnovana je 1948. godine odlukom tadašnje jugoslovenske vlade sa zadatkom da proizvodi naoružanje i vojnu opremu za potrebe vojske.

Fabrika je intenzivno sarađivala sa mnogim inostranim partnerima sve do raspada Jugoslavije kada gubi veliki deo tržišta i partnera, a u NATO bombardovanju 1999. godine oštećeno je 85% proizvodnih kapaciteta Slobode koja je bila jedna od najviše gađanih meta.

Posle bombardovanja bilo je potrebno tri godine da se obnovi 80% proizvodnih kapaciteta, a 2002. godine država je postala većinski vlasnik Slobode.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.