U Prištini uhapšen Aljbin Kurti

Izvor: Vesti-online.com, 12.Jun.2010, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Prištini uhapšen Aljbin Kurti

Lider pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti uhapšen je u štabu pokreta u Prištini, potvrdila je Kosovska policijska služba. Kurti je uhapšen u sedištu "Samoopredeljenja" nekoliko sati nakon što je prethodno na konferenciji za novinare saopštio da će taj pokret učestvovati na sledećim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji. Kurtija očekuje suđenje zbog demonstracija koje je pokret "Samoopredeljenje" organizovao 10. februara 2007. godine u Prištini.

Prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << hapšenja lakše je povređeno 12 kosovskih policajaca i troje aktivista pokreta "Samoopredeljenje", rekao je portparol Kosovske policije Baki Keljani. Keljani je potvrdio Srni da su svi oni posle lekarskog pregleda pušteni kućama.

Za vreme demonstracija koje je organizovalo "Samoopredeljenje" 2007. ubijena dvojica demonstranata, a 80 ljudi povređeno u intervenciji rumunske policijske jedinice koja je delovala u okviru snaga UNMIK-a, javila je albanska agencija Ata.

Kurti je optužen da je organizovao demonstracije koje su kasnije prerasle u nasilje.

Kosovska policija služba (KPS) je, pored Aljbina Kurtija uhapsila još nekoliko članova "Samoopredeljenja", kaže se u saopštenju ove organizacije. U njemu se dalje navodi da su Kurtija i grupu njegovih pristalica uhapsile specijalne snage KPS-a. U akciji je učestvovalo oko 40 specijalaca, a prilikom hapšenja je korišćen i suzavac.

Samoopredeljenje je saopštilo da je policija koristila silu da bi uhapsila Kurtija, što je iz KPS-a demantovano.

U pokretu "Samoopredeljenje" su rekli da će tek odlučiti koje će akcije preduzeti zbog hapšenja Kurtija.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Tači protiv Kurtija

Izvor: RTS, 13.Jun.2010, 19:58

Pokret "Vetevendosje" najavio velike demonstracije na Kosovu 21. juna, za kada je zakazano suđenje Aljbinu Kurtiju. Upad policije u prostorije pokreta pokazao strah kosovskih vlasti, posle odluke pokreta da se kandiduje na sledećim parlamentarnim izborima, tvrde aktivisti...Kosovski pokret za samopredeljenje...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.