U Mačvi sve više krušika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2017, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Mačvi sve više krušika

Prema raspoloživim podacima u Srbiji se pod voćem nalazi nešto više od 160.000 hektara poljoprivrednog zemljišta bez jagoda ili gledajući procentualno 4,8 posto ukupnog poljoprivrednog zemljišta u Srbiji je pod raznim voćnim vrstama.

Kada je reč o kruški, za koju stručnjaci ,kažu da je deficitarna voćka zastupljena je u Srbiji na preko 7.000 hektara, što je nedovoljno naspram prirodnih potencijala za njen uzgoj. U Mačvanskom kraju beleži se porast površina pod zasadima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kruške pa tako od nekadašnjih svega 60 hektara koliko je bilo 2011. godine sada se krušici u tom delu Srbije rasprostiru na čak 250 hektara.

Odlična ekspozicija terena , adekvatni klimatski uslovi , isplativost proizvodnje bili su odlučujući razlozi za Bogoljuba Simića iz sela Predvorica u Šabačkom kraju da se opredeli za gajenje voćaka. Kako saznaje RTV među prvima u selu ozbiljnije je počeo sa voćarskom proizvodnjom još 1993. godine podignuvši prvi hektar šljive i kruške. Kada je reč o kruški Bogoljub ima 6 hektara pod tom voćnom vrstom , zasadi su različite starosti a od sortimenta zastupljene su Santa Marija ,Viljamovka i Butira.

Svaka sorta ima svoje specifičnosti i mesto u proizvodnji, kaže Simić za RTV. U uzgoju svake voćke , pa i kruške potrebno je poštovati sve pomotehničke mere u toku vegetacije ali je isto tako poznato da je i najzahtevnija za proizvodnju.

Ono što budući voćari moraju znati, naglašava Bogoljub jeste to da prvi ozbiljniji dohodak u proizvodnji krušaka dolazi u petoj godini , da je bitno da se uvode nove tehnologije, podižu zasadi sa protivgradnim mrežama uz obavezno uspostavljanje sistema za zalivanje. Ako se tako postave stvari i ispoštuje tehnologija gajenja , onda nijedan voćar neće imati problem sa plasmanom jer će u tom slučaju imati u ukupnom rodu najviše plodova u ekstra i prvoj klasi dodaje naš domaćin.

Uz to kvalitetna roba , uvek nađe put do kupca kao što je to slučaj sa kruškama iz zasada Bogoljuba Simića iz Predvorice koje konzumiraju kupci iz Crne Gore , Ruske Federacije , Hrvatske i Makedonije .

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.