U Čačku 142 automobila sa lažnim papirima

Izvor: Politika, Tanjug, 15.Jan.2010, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Čačku 142 automobila sa lažnim papirima

Čačak – Policijska uprava u Čačku proteklih dana je, na zahtev carine, oduzela 19 putničkih vozila kupljenih u inostranstvu, jer je utvrđeno da je uvoz obavljen uz falsifikovanu dokumentaciju. Po šest vlasnika je iz Gornjeg Milanovca i Lučana, petorica iz Ivanjice i dvojica iz Čačka.

– Takođe, proverom preko Direkcije za konzularne poslove Ministarstva inostranih poslova, do sada je u 142 slučaja utvrđeno da su falsifikovana ovlašćenja za upravljanje motornim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vozilom iz inostranstva, i dali smo nalog da se vlasnicima oduzmu registarske tablice – rekao je juče za „Politiku” Milovan Petrović, načelnik Policijske uprave u Čačku.

On je podsetio da su maja prošle godine na snagu stupile dve uredbe vlade Srbije, jedna se odnosila na carinjenje, druga na registraciju vozila koja ne podležu evro-3 standardu. Obe zahtevaju da kupac poseduje ovlašćenje za upravljanje i raspolaganje vozilom, starije od 1. januara 2008. godine.

– Po tim uredbama, našoj Upravi su podneta 2.462 zahteva za registraciju vozila, ali su službenici PU Čačak primetili da su ovlašćenja očigledno falsifikovana. Zato je zatražena provera preko konzulata i utvrđeno je da su sva vozila, uvezena iz zemalja EU, imala lažna ovlašćenja. U ponovljenom upravnom postupku poništena je njihova registracija, oduzete tablice i saobraćajne dozvole. Što se tiče vozila koja su uvezena iz Crne Gore, u 70 odsto slučajeva takođe je utvrđeno da se radi o falsifikovanim ovlašćenjima, a samo u 30 odsto dokumenta su autentična – kaže Petrović.

O postojanju krivotvorenih ovlašćenja obavešteno je Odeljenje za carinske istrage u Upravi carina Srbije, odakle je stigao zahtev za oduzimanje 19 vozila. Pored toga, na području Moravičkog okruga izvršena je provera špedicija koje se bave preregistracijom vozila.

– Kod „Centrošpeda” iz Vršca, RJ Čačak, utvrdili smo da je izvršeno više od 300 preregistracija vozila i da nijedno od njih nije evidentirano u poslovnim knjigama, dok su u 90 odsto slučajeva sami falsifikovali ovlašćenja. Zbog toga smo podneli krivične prijave protiv dve osobe, Mirjane Raović, komercijalnog direktora, i Vladimira Bisenića, angažovanog lica u RJ, tereteći ih za zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje isprava. Takođe, u Gornjem Milanovcu zadržali smo vlasnika agencije MBB , Borisa Milisavljevića, kome je istražni sudija posle saslušanja odredio pritvor do 30 dana – istakao je načelnik Petrović.

On je dodao da su u toku dalje provere vozila registrovanih po uredbama iz maja prošle godine.

Saznali smo da ova vrsta provere i oduzimanja tablica nije praktikovana na drugim područjima Srbije. Petrović napominje da je još jedino u Zlatiborskom okrugu sproveden isti postupak.

Vlasnici automobila uvezenih iz Crne Gore, koji žive na području čačanskog kraja, najavili su osnivanje udruženja za zaštitu svojih prava pošto su, i pored plaćene carine, onemogućeni da koriste kola.

G. Otašević

[objavljeno: 16/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.