Tužioci i sudije razrešeni dužnosti

Izvor: B92, 23.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužioci i sudije razrešeni dužnosti

Beograd -- Skupština Srbije je donela odluku o prestanku mandata republičkom javnom tužiocu Slobodanu Jankoviću.

Skupština je konstatovala i prestanak mandata javnog tužioca u Beogradu Milovana Božovića.Prestanak njihovih manadata je konstatovan zbog navršenog radnog veka. Janković i Božović su odavno ispunili uslov za penziju.

Među onima koji su zatražili da budu razrešeni na lični zahtev je sudija Vrhovnog suda Srbije Milena Inić-Drecun.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ona je bila predsedavajuća sudskog veća koje je u trećem stepenu razmatralo žalbe Milorada Ulemeka Legije i Branislava Berčeka na presudu od 40 godina zatvora za ubistvo bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića i pokušaj ubistva predsednika SPO-a Vuka Draškovića 2000. godine.

Ona je podnela ostavku na mesto predsedavajuće sudskog veća i zahtev za razrešenje sudijske funkcije jer se, kako je tada saopštila, nije složila sa ostalim članovima sudskog veća u tom predmetu.

Dužnosti je razrešena i zamenik republičkog javnog tužioca Marija Đukić zbog gubitka radne sposobnosti.

Pored njih parlament je razrešio jos 14 tužilaca i zamenika tužilaca, iz Kragujevca, Prokuplja, Pančeva, Zrenjanina...

Parlament je razrešio dužnosti nosioce i zamenike javnotužilačkih funkcija, kao i sudijskih dužnosti.

Prestala je sudijska dužnost, između ostalih, i sudijama Vrhovnog suda Nikoli Latinoviću, Borivoju Bunjevačkom, Vojimiru Cvijoviću i Nedi Antonić.

Što se sudija tiče, uslove za penziju steklo je 25 sudija okružnih i opštinskih sudova, dok je 37 sudija lično zatražilo da im se konstatuje prestanak funkcije, što je parlament usvojio.

Posle odluke Skupštine zasedaće Visoki savet pravosuđa, koji bi trebalo da predloži vršioca dužnosti republičkog tužioca.

Neće biti pravnog vakuuma

Ministar pravde Srbije Dušan Petrović veruje da neće doći do pravnog vakuuma pošto zakon predviđa da samo republički tužilac može da imenuje specijalnog tužioca, kome sutra prestaje mandat.

Petrović je izjavio da očekuje da se danas ili sutra završi procedura imenovanja novog vršioca dužnosti republičkog javnog tužioca.

Petrović je na sednici Odbora za pravosuđe Skupštine Srbije ukazao da je to veoma važno jer sutra ističe mandat specijalnom tužiocu za organizovani kriminal, a njega imenuje republički tužilac.

"Očekujem da će Srbija dobiti novog vršioca dužnosti republičkog javnog tužioca koji će doneti odluku o tome ko će biti specijalni tužilac", rekao je Petrović novinarima u Skupštini Srbije.

Upitan da li zna ko će biti izabran za vršioca dužnosti republičkog javnog tužioca, on je rekao da o tome odlučuje Visoki savet pravosuđa.

Petrović je podsetio da će, kao član Visokog saveta pravosuđa, prisustvovati toj sednici koja bi trebalo da bude održana pošto Skupština Srbije konstatuje prestanak mandata tužiocima i sudijama.

Republički tužilac, prema zakonu, treba da donese rešenje o produženju njegovog mandata ili da na tu funkciju postavi drugu osobu.

Portparol Specijalnog tužilaštva Tomo Zorić je prošle sedmice rekao da je specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Slobodan Radovanović dao saglasnost da ostane na toj funkciji, što je preduslov da bi republički tužilac takvu odluku i doneo.

"Radovanović je dao saglasnost jer želi da nastavi borbu protiv organizovanog kriminala i rad na predmetima koje je počeo", rekao je Zorić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.