Tužilaštvo žmuri pred torturom policije

Izvor: Blic, 11.Jul.2010, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo žmuri pred torturom policije

Upadljivo ćutanje tužilaštva posle premlaćivanja lozničkog inženjera Borka Burmazovića, kao i šestoro gostiju u zemunskoj kladionici „Monako“, od kojih se neki još leče u Urgentnom centru, kod mnogih budi sumnju da ovaj organ gonjenja zatvara oči pred torturom policije.

– Tužilaštvo ima potpuno pasivan odnos prema torturi koju policija vrši prema građanima. Indikativno je da ovaj organ, u slučaju batinjanja gostiju u kladionici, neće da reaguje dok ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dobije izveštaj Unutrašnje kontrole (UK) MUP-a. A tužilaštvo ne mora da čeka ishod istrage UK. Čak i da UK nađe da nije bilo prekomerne upotrebe sile, to ne vezuje ruke tužilaštvu. Uostalom, postoji snimak događaja u kladionici i već je moglo da krene u postupak – ističe Milan Antonijević, izvršni direktor JUKOM-a.

Predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić dodaje da zakon nalaže tužilaštvu da odmah stupi u akciju čim do njega dopre glas da je učinjeno krivično delo.

Advokat Slobodan Šoškić

– Svoju neaktivnost tužilaštvo ne može da pravda činjenicom što protiv policajaca još nije podneta krivična prijava. Kada u tužilaštvu kažu da čekaju izveštaj Unutrašnje kontrole da bi preduzeli potrebne korake, onda to upućuje na stav da ne žele da gone policajce koji su učestvovali u incidentu u zemunskoj kladionici. Jer, kada su u pitanju krivična dela, tužilaštvo mora da deluje, bez obzira da li su eventualni počinioci policajci ili građani – kaže Šoškić.

Slično mišljenje deli i Burmazovićev advokat Cvetko Marić, inače bivši tužilac.

– U pitanju je krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti i tužilaštvo je moralo da reaguje. U konkretnom slučaju, ono je trebalo da zatraži i određivanje pritvora policajcu koji je ne samo zlostavljao i povredio mog klijenta, već mu je i pretio za vreme pregleda u bolnici – navodi advokat Marić.

Profesor kriminologije dr Dobrivoje Radovanović primećuje da ga pasivnost organa gonjenja u slučajevima kada se sumnja da su policajci eventualni počinioci krivičnih dela podseća na narodnu izreku da „vrana vrani oči ne vadi".

Dr Dobrivoje Radovanović

– Nije logično da tužilaštvo čeka da MUP sam protiv sebe podnese krivičnu prijavu, izuzev ako se ne radi o drastičnim stvarima, kao što je, na primer, ubistvo. Ovakvo ponašanje državnih organa me mnogo ne čudi. Jer, mi smo zemlja u kojoj je tortura državnih organa trajala više od pola veka i iluzorno je očekivati da će ona nestati preko noći – kaže profesor Radovanović.

On dodaje da u našem zakonodavstvu nije postavljeno najbolje rešenje za vođenje istrage u slučajevima prekomerne upotrebe sile, odnosno torture od strane policije.

– Nije sporno da Unutrašnja kontrola ima ovlašćenja da istražuje ponašanja i postupke pripadnika MUP-a. Bilo bi mnogo bolje kada bi to radio neutralniji i profesionalniji organ, kao što je, na primer, kriminalistička policija, ali pod vođstvom tužilaštva - smatra profesor Radovanović.

Advokat Šoškić upozorava da događaji u Zemunu i Loznici podgrevaju uverenja da je policiji sve dozvoljeno, čak i da se kriminalno ponaša.

– To vodi nepoverenju građana u policiju, čime se gubi jedna od osnova za preventivno delovanje protiv kriminala – smatra Šoškić.

Milan Antonijević kaže da je JUKOM u ime građana protiv policije podnosio desetak krivičnih prijava zbog torture, ali da ih je tužilaštvo sve odbacilo i upućivalo podnosioce da sami vode postupke.

– Ništa bolje nismo prolazili ni na sudu. Od svih postupaka koje smo inicirali u poslednjih deset godina, samo je u jednom slučaju doneta osuđujuća (uslovna) prvostepena presuda. Ali ni od toga nije bilo ništa, jer je u međuvremenu nastupila apsolutna zastarelost krivičnog dela – iznosi Antonijević.

Tužilaštvo formiralo predmet

Na pitanje „Blica nedelje" šta je tužilaštvo preduzelo povodom događaja u zemunskoj kladionici, iz Republičkog tužilaštva je odgovoreno: „Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu je formiralo predmet i naložilo Odeljenju za kontrolu zakonitosti u radu prikupljanje potrebnih obaveštenja i informacija, a sve u cilju provere prekoračenja službenog ovlašćenja u postupanju i odgovornosti u vezi s upotrebom sredstava prinude u odnosu na lica koja su navedenom prilikom zadobila teške telesne povrede."

Preporuka ombudsmana policiji

Zamenik ombudsmana Miloš Janković kaže da je policija zakonom ovlašćena na upotrebu sredstava prinude.

– Ovlašćena službena lica prilikom upotrebe sredstava prinude dužna su da čuvaju ljudske živote, prouzrokuju što manje povreda i materijalne štete. Od momenta lišavanja lica slobode, nedopustiv je bilo koji oblik primene sile prema uhapšenom licu, i smatraće se torturom. Osim toga, od tada je policija odgovorna za zaštitu fizičkog i psihičkog integriteta uhapšenog lica, čak i za slučaj njegovog samopovređivanja. U tom smislu, Zaštitnik građana je uputio nadležnim organima nekoliko preporuka – kaže Janković za „Blic nedelje".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.