Tužilaštvo vodi istragu protiv Orića, očekuje se poternica

Izvor: Studio B, 29.Jan.2014, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo vodi istragu protiv Orića, očekuje se poternica

Tužilaštvo za ratne zločine vodi istragu protiv Nasera Orića i još četiri osumnjičena da su 12. jula 1992.godine počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestu Zalazje, Donji Potočari.

Kako je saopšteno  iz Tužilaštva Oriću i ostalima stavlja se na teret da su tom prilikom ubili devet civila srpske nacionalnosti.

S obzirom da je Orić nedostupan pravosudnim organima Srbije, očekuje se da će za njim biti raspisana poternica.

U saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << se ukazuje da je tužilaštvo 4. avgusta 2011. godine, na osnovu krivične prijave MUP-a Srbije, podnelo Odeljenju za ratne zločine zahtev za sprovođenje istrage, a da je istraga pokrenuta 9. decembra 2011. godine.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević razgovarao je sa glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem o mogućnosti da se na osnovu Protokola o saradnji u progonu osumnjičenih za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i zločin genocida, razmene informacije i dokazi u ovom predmetu, iako je istraga započela znatno pre potpisivanja Protokola, kao i da ovakvi događaji ne mogu da ugroze saradnju dva tužilaštva, napominje se u saospstenju.

Nakon stupanja na snagu odredbi Zakona o krivičnom postupku o tužilačkoj istrazi, u januaru 2012. godine, istragu vodi Tuzilaštvo umesto istražnog sudije.

U BiH primili zahtev za proveru adresa Orića i ostalih

Direkcija za koordinaciju policijskih tela Bosne i Hercegovine potvrdila je da je primila zahtev iz Beograda za proveru adresa stanovanja Nasera Orića, Hakije Meholjića i još tri osobe, osumnjičene za ratne zločine.

Srpsko pravosuđe najavilo je raspisivanje međunarodne poternice za ratnim zapovednikom odbrane Srebrenice Naserom Orićem i tadašnjim načelnikom policije u toj enklavi Hakijom Meholjićem, objavili su mediji u BiH.

Iz direkcije je za lokalne medije potvrđeno da je tokom dana stigla službena potvrda informacije da je iz kancelarije Interpola u Beogradu stigao zahtev za proveru adresa za ukupno pet osoba, uključujući Orića i Meholjića.

Zahtev je obrazložen najavom raspisivanja međunarodne poternice zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Orić je već bio optužen zbog ratnih zločina nad Srbima na području Podrinja, ali ga je Haški tribunal 2008. godine pravosnažno oslobodio svih optužbi.

Hakija Meholjić nikada nije bio procesuiran, niti je protiv njega bila podignuta optužnica.

Identitet još tri osobe za koje je provere tražila beogradska kancelarija Interpola nije objavljen, preneli su lokalni mediji.

Orić je tokom rata u BiH bio komandant 28. divizije Armije BiH koja se borila na području Srebrenice, gde i sada živi Meholjić.

Ukoliko pravosuđe u Srbiji podigne optužnicu protiv njih dvojice, ipak se ne može očekivati njihovo izručenje jer BiH ne izručuje svoje državljane.

Moguće je jedino da srpsko Tužilaštvo za ratne zločne ustupi predmet Tužilaštvu BiH u skladu s protokolom na međudržavnom nivou potpisanom u januaru 2013. godine, pišu mediji u BiH.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.