Tužilaštvo traži zabranu Obraza

Izvor: B92, 14.Dec.2011, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo traži zabranu "Obraza"

Beograd -- Zamenik republičkog javnog tužioca Gordana Janićijević zatražila od Ustavnog suda da zabrani delovanje udruženja "Otačestveni pokret Obraz".

Tužilaštvo takođe traži i da se taj pokret briše iz Registra udruženja.

Janićijevićeva je u javnoj raspravi o tom predlogu Republičkog javnog tužilaštva zatražila da Ustavni sud istovremeno donese odluku koja će onemogućiti da to udruženje u nekom drugom vidu bude ponovo registrovano i nastavi sa istim delovenjem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ona je objasnila da je Republičko javno tužilaštvo tražilo zabranu "Obraza" zato što je njegovo delovanje usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, izazivanje rasne, nacionalne i verske mržnje.

U dužem izlaganju ona je ukazala da "Obraz" u svojim programskim aktima promoviše tradicionalne srpske i pravoslavne vrednosti, i da mu je cilj duhovna obnova srpskog društva i države, ali da je njegvoo delovanje suprotno proklamovanim ciljevima, navodeći da aktivisti "Obraza" izazivaju nemire na javnim mestima, šire nacionalnu i versku mržnju i izazivanju otvoreno ili prikriveno nasilje posebno prema pripadnicima LGBT populacije.

Osvrćući se na programska dokumenta, posebno na "spisak neprijatelja srpkog naroda", zamenica republičkog javnog tužioca je navela da su pripadnici "Obraza" pozivali na nasilje potiv onih koji ne dele njihova politička uverenja i dodala da je protiv pojedinih podneto mnogo krivičnih prijava.

Izvodi iz "Obrazovih" dokumenta koje je taksativno navela, prema njenim rečima, predstavljaju dokaz o njihovom protivustavnom delovanju.

Obradović sve negirao

S druge strane, vođa "Obraza" Mladen Obradović je, u izlaganju koje je trajalo više od sat i po, najpre zahvalio Ustavnom sudu što mu je omogućio da izloži stavove tog udruženja i da kako je naveo, odgovori na medijsku hajku, klevete i laži jer, kako kaže, za to nikad nije imao priliku.

Osnova programskog delovanja "Obraza", prema njegovim rečima, je obnova Svetosavlja u srpskoj državi, a njegovo delovanje i ciljevi nisu šovinistički, niti su upereni protiv bilo kog drugog naroda, ili pripadnika bilo je koje društevene grupe.

"'Obraz' se predstavlja u lažnom svetlu. U svemu što radimo ukazujemo na istinu. Ako neko načini trunku protivustavnog ili zakonitog delovanja u našem radu, prvi ću reći 'odmah nas zabranite'", izjavio je Obradović.

On je pojedinačno negirao sve navode koje je iznela zamenica republičkog javnog tužioca, ukazavši da se u njima uglavnom radi o proizvoljim tumačenjima, dok mu se lažno pripisuju mnoge preteće parole, incidenti i nasilje.

Prema njegovim rečima, "Obraz" se za svoje ciljeve bori legalnim i legitimnim sredstvima i svi koji su ikada bili na tribunama udruženja mogli su da se uvere da njegovi aktivisti nikada nisu zagovarali nasilno rušenje ustavnog poretka.

Takođe je rekao da je delovanje "Obraza" utemeljeno na jevanđeljskim i hrišćanskim vrednostima, te da njegovi aktivisti ne koriste govor mržnje i nikada nisu pozivali na to da oni koji drugačije misle "budu iskorenjeni".

"Kao što se na primer policija zalaže za iskorenjivanje kriminala, mi se zalažemo za iskorenjivanje nekih negativnih društevnih pojava kao što je narkomanija", rekao je Obradović i dodao da "Obraz" ne sprovodi koncepciju "netolerancije i diskriminaciju" kako se to navodi u zahtevu Tužilaštva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.