Tužilaštvo neće voditi istragu zbog diskriminacije Marka Lensa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2022, 21:39

Tužilaštvo neće voditi istragu zbog diskriminacije Marka Lensa

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu protiv stranih državljana zaposlenih u svetskim stranim kompanijama zbog diskriminatorskog ponašanja i vređanja srpskog državljanina doktora Marka Lensa, saopštila je advokatska kancelarija Tomanović koja ga zastupa.

Pravosnažnom presudom Višeg suda u Beogradu iz 2017. godine utvrđeno je diskriminatorsko postupanje zaposlenih u avio komapniji Swiss International Air Lines prema doktoru Lensu pa je kompaniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naloženo da mu isplati 6.000 evra i da se presuda objavi u dnevnom listu Politika (što je i učinjeno na 12 strana).

Kancelarija Tomanović negoduje zbog odluke tužilaštva i podseća da je tom presudom suda utvrđeno da je ovlašćena službenica pomenute avio kompanije svojevremeno Lensa nazvala ''srpskom svinjom''.

Takođe, i da je prvoosumnjičena i ovlašćena koordinatorka tri svetske avio kompanije više puta ponovila da su "Srbi lenji, glupi, nevaspitani, da smrde, da ne treba da putuju, da su Srbi loši i da zato treba razumeti zašto Albanci mrze Srbe, te da su Amerikanci napravili veliku grešku 1999. godine što nisu sravnili sa zemljom celu Srbiju".

"I pored toga što je dr Marku Lensu bio dva puta zabranjen let, a kao licu sa privilegovanim statusom ''Hon putnika' onemogućeno da koristi to pravo, isključivo po diskiriminatorskom kriterijumu, tužilaštvo godinama nema hrabrosti da vrši svoja zakonska ovlašćenja i preko policije Srbije prikupi potrebnu dokumentaciju, a istovremeno preko međunarodne pravne pomoći ispita sve prijavljene", navodi se u saopštenju kancelarije Tomanović.

Lensovi advokati očekuju, međutim, da će Apelaciono javno tužilaštvo ponovo doneti obavezujuće uputstvo i naložiti postupajućem tužiocu da slučaj diskriminacije Lensa "vrati u okvire zakona te pokrene krivični postupak protiv prijavljenih lica".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.