Izvor: B92, 09.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo: Maksimalne za "Ibarsku"

Beograd -- Okružno tužilaštvo uložilo žalbu Vrhovnom sudu Srbije na prvostepenu presudu izrečenu za zločin na Ibarskoj magistrali 1999.

Tužbom je predložilo da se okrivljenima izreknu maksimalne kazne predviđene zakonom. Okružni sud u Beogradu je 16. februara osudio desetoricu optuženih na ukupno 98 godina zatvora, a dvojicu oslobodio optužbi za ubistvo četiri funkcionera SPO i pokušaj ubistva lidera te stranke Vuka Draškovića, 3. oktobra 1999. godine na Ibarskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << magistrali.

Postupajući tužilac Vojislav Šoškić je izjavio da žalbom zahteva od Vrhovnog suda da optužene osudi za krivična dela za koja se terete optužnicom i da optuženima za ubistvo izrekne maksimalne zakonske kazne, od 30 do 40 godina zatvora.

On je podsetio da je, na primer, nekadašnji šef Državne bezbednosti Radomir Marković optužen kao saizvršilac u ubistvu, a da ga je sud te optužbe oslobodio i osudio zbog pomoći učiniocima posle izvršenog dela, na osam godina zatvora.

Prema njegovim rečima, VSS ima pravo da presudu potvrdi, preinači ili da je ukine, što je činio već dva puta do sada i vraćao predmet na ponovno suđenje.

To je treća prvostepena presuda izrečena u ovom predmetu. Prva presuda doneta je 2003, a druga 2005. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.