Izvor: B92, 08.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilac traži razdvanje procesa za atentat na Đinđića i ostalih krivičnih dela

Beograd -- Posle 45 dana pauze, u ponedeljak će biti nastavljeno suđenje 36-orici optuženih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, ali i za više desetina drugih teških krivičnih dela, među kojima su ubistva, otmice i preprodaja droge. Specijalni tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala, Jovan Prijić, predložio je da se razdvoje postupci za ubistvo Zorana Đinđića, od ostalih krivičnih dela za koja se terete pripadnici tzv. kriminalnog "Zemunskog klana". Predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tužilaštva na sudjenju, Milan Radovanović i Nebojša Maraš će to zvanično zatražiti sutra, u nastavku procesa, rekla je za ANEM portparol Specijanog suda Maja Kovačević. Prema njenim rečima, ovo razdvajanje ubrzaće suđenje okrivljenima za ubistvo Đinđića: "U međuvremenu, prispeo je pisani predlog specijalnog tužioca Jovana Prijića da se zbog celishodnosti razdvoji postupak u vezi sa ubistvom premijera Đinđića od postupka za sva ostala krivična dela navedena u optužnici. Veće bi o tome trebalo da odluči u narednih nekoliko dana", rekla je Kovačević.

U sudnici će se, po prvi put, pojaviti i zastupnik oštećene Ružice Djindjić, advokat Rajko Danilović, koji je odmah po imenovanju rekao da bi trebalo razdvojiti atentat od ostalih krivičnih dela u optužnici: "Onda ću ja podržati takav stav tužioca, ako je to izvodljivo. Ja to smatram celishodnim i opravdanim da to bude izdvojeno kao stvar za sebe, a ostatak suđenja je moguće izdvojiti, jer je toj istoj grupi izdvojena, na kraju, i trgovina drogom. To bi sada bilo vrlo komplikovano, imajući u vidu da mnogi okrivljeni za ubistvo premijera jesu ujedno okrivljeni i za mnoga druga krivična dela i za stvaranje organizacije, tako da je vrlo komplikovano i teško to procesno izvesti", kazao je Danilović.

Inače, i zastupnici odbrane su, na početku sudjenja, zatražili razdvajanje optužnice.

Suđenje "Zemunskom klanu" prekinuto je 25. decembra, kada je advokat optuženog Dušana Krsmanovića zatražio da se izvrši neuropsihijatrijski pregled njegovog klijenta. Tim lekara je u izveštaju koji će sutra biti predstavljen naveo da je optuženi sposoban za suđenje. Krsmanović potom treba da se izjasni o krivici, a lekari će prisustvovati suđenju da bi odgovarali na eventualna pitanja odbrane, objašnjava Maja Kovačević Tomić, portparol Specijalnog suda: "Lekari koji su obavili taj pregled pozvani su na sutrašnji pretres, kako bi odgovorili na eventualne prigovore branilaca na taka njihov zaključak. Ukoliko bude sve u redu, Dušan Krsmanović bi trebalo da da svoju odbranu odmah u nastavku pretresa, a nakon njega i svi ostali optuženi. Kada optuženi budu dali odbrane, treba da počne dokazni postupak, a to znači saslušanje svedoka - svedoka očevidaca, svedoka oštećenih, svedoka saradnika, veštaka itd", rekla je Kovačević.

Rajko Danilović u izjavi za B92 ocenjuje da odbrana i dalje pokušava da omete proces: "Jedino što bih ja voleo jeste da se to suđenje zaista nastavi, jer je saslušan samo Zvezdan Jovanović, ali treba da se i drugi saslušaju. Imam utisak da kod branilaca još uvek postoji raspoloženje da ometaju početak tog suđenja i vođenje tog suđenja, jer imam utisak da neki od njih misle da bi na taj način nešto postigli za svoje klijente. Kada je reč o tim klijentima, celu stvar cenim suprotno od njih i smatram da samo nanose štetu svojim branjenicima", kazao je Danilović.

Podsećamo da je od početka procesa samo pročitan iskaz drugooptuženog Zvezdana Jovanovića, dat u pretkrivičnom postupku, u kome priznaje da je lično izvršio atentat na premijera. U znak protesta zbog odluke sudije Marka Kljajevića da pročita iskaz optuženog koji se brani ćutanjem 40-ak branilaca optuženih napustili su sudnicu. Prvooptuženi Milorad Luković Legija i dalje je u bekstvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.