Tužilac traži kućni pritvor za optužene u slučaju Ivanović

Izvor: RTS, 18.Dec.2019, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilac traži kućni pritvor za optužene u slučaju Ivanović

Specijalni tužilac u Prištini predložio je sudu da odredi kućni pritvor za troje okrivljenih u slučaju ubistva lidera Građanske inicijative SDP.
Kućni pritvor je predložen za Dragišu Markovića, Silvanu Arsović i Žarka Jovanovića koji se sada brane sa slobode, preneo je Tanjugu Markovićev branilac Dejan Vasić koji očekuje da će sud o tome odlučivati 30. decembra, za kada je zakazano pripremno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ročište pred početak suđenja u tom slučaju.
Vasić smatra da je predlog tužioca nerazuman i nepotreban.
"Čak i da su hteli da pobegnu i da na taj način izbegnu suđenje, oni su to za ovih godinu dana mogli da urade", naveo je Vasić.
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je 2. decembra optužnicu protiv šest osoba – Nedeljka Spasojevića, Marka Rošića, Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića, Radeta Basare i Silvane Arsović, kojom ih tereti za umešanost u ubistvo Ivanovića.
Spasojević i Rošić su u pritvoru od hapšenja u novembru prošle godine, Basara od oktobra ove godine, dok se ostali brane sa slobode.
Pripremno ročište zakazano za 30. decembar, kada će se odlučivati o predlozima tužilaštva i odbrane za izvođenje dokaza, kućnom pritvoru i pritvoru, a optuženi će se kratko izjašnavati o krivici.
Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine, ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.
Optužnicom se okrivljeni terete za krivična dela: učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, zloupotreba službene dužnosti u saizvršenju i manipulacija dokazima, u saizvršilaštvu.
Navodi se i da ova navodna kriminalna grupa nije formirana slučajno već da deluje od 2011. godine.
"Optuženi su aktivno učestvovali u kriminalnim aktivnostima grupe znajući da će takvo učešće doprineti sprovođenju kriminalnih aktivnosti i direktnom ili indirektnom pribavljanju finansijske ili druge materijalne koristi, u cilju proširenja kontrole preduzeća na teritoriji i kontrola politike u severnom delu Mitrovice", piše u saopštenju kosovskog tužilaštva.
Navodi se da je svaki od optuženih počinio inkriminišuće radnje za pomenutu grupu, u kom slučaju su aktivnosti ove organizovane kriminalne grupe dovele do ubistva Olivera Ivanovića.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.