Izvor: B92, 30.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilac traži istragu za PIK Zemun

Beograd -- Istražni sudija počeo je saslušanje šestorice bivših rukovodilaca PIK-a Zemun zbog navoda o nelegalnoj prodaji zemljišta.

Oni su juče uhapšeni zbog sumnje da su zloupotrebili položaj i protivpravno otuđili zemljište tog preduzeća površine 300 hektara, potvrdio je za B92 portparol Specijalnog tužilaštav za organizovani kriminal Tomo Zorić. Posle saslušanja, sudija će odlučiti o pokretanju istrage i predlogu tužioca da svima odredi pritvor.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Milorad Đokić, Rajko Mandić, Dejan Kranjčević, Lazar Ružičić, Đorđe Božić i Petar Munćan terete se da su tom zemljištu umanjili stvarnu vrednost za više od pet milijardi dinara.

Policija je juče uhapsila nekadašnjeg predsednika Upravnog odbora PIK Zemun Lazara Ružičića iz Beograda i doskorašnje direktore Milorada Đokića iz Novog Sada, Rajka Mandića iz Novih Banovaca (sada šefa Odseka unutrašnje fitosanitarne inspekcije u Ministarstvu poljoprivrede) i Dejana Kranjčevića iz Beograda.

Uhapšeni su i vlasnik silosa Jakovo Đorđe Božić iz Beograda, kao i sudski veštak Petar Munćan iz Beograda. Šestoricu privedenih treba da sasluša istražni sudija.

Ružičić, Đokić, Mandić i Kranjčević su od 2002. do 2006. godine, uz pomoć Munćana i Božića, na osnovu falsifikovanih odluka i bez saglasnosti državnih organa, protivpravno prodali oko 300 hektara zemlje koja je bila vlasništvo preduzeća PIK Zemun.

Ovo zemljište se nalazi neposredno uz autoput Beograd-Novi Sad, gde je u toku izgradnja zaobilaznica oko Beograda.

Prema navodima nekih medija, jedan od posrednika u nezakonitoj prodaji zemljišta je Ljubiša Buha Čume. Dnevni list "Blic" danas je objavio da preduzeće Juromol (Euromall), kome je, kako se navodi u saopštenju Tužilaštva prodat deo tog zemljišta, pripada Stanku Subotiću Canetu.

Blic je naveo da se tog podatka došlo kroz istragu o švercu duvana za koje je on osumnjičen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.