Tužilac: Tolimir odgovoran za genocid u Srebrenici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2012, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilac: Tolimir odgovoran za genocid u Srebrenici

HAG -

Tužilaštvo Tribunala u Hagu tvrdilo je danas u završnoj reči da je dokazalo krivicu penzionisanog generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira za genocid nad Muslimanima u Srebrenci u julu 1995.

"General Tolimir mora snositi odgovornost zato što je bio na čelu ubilačke grupe" koja je od 13. do 16. jula 1995. sprovela naređenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića da svi vojno sposobni muslimanski muškarci iz Srebrenice budu ubijeni, rekao je na početku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << završne reči tužilac Piter Mekloski.

Tolimir je time, po rečima tužioca, "dao značajni doprinos" sprovođenju udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je ubijeno više od 7.000 srebreničkih muslimana.

Tužilac Mekloski naglasio je da je taj užasan zločin, po naređenju predsednika RS i komandanta VRS, "isplanirala i sprovela" bezbednosno-obaveštajna uprava Glavnog štaba VRS, na čijem je čelu bio Tolimir.

Masovno ubijanje muslimana je organizovao Tolimiru podređeni bezbednosni oficir Glavnog štaba Ljubiša Beara, a sprovele su ga snage Drinskog korpusa VRS i odred pod kontrolom GSS, rekao je tužilac.

Tribunal je 2010. proglasio pukovnika Bearu krivim za genocid u Srebrenici i osudio na doživotni zatvor.

Po rečima tužioca, Tolimirova bezbednosno-obaveštajna uprava je za četiri dana, sa zapanjujućom efikasnošću i "hladnom okrutnošću" ubila veliki broj muslimana, što dokazuje da je lanac komande bio u potpunosti uključen u izvršenje zločina.

Tužilac Mekloski nastavlja da izlaže završne argumente.

General Tolimir je tokom rata u BiH 1992-95, bio pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove tadašnjeg komandanta VRS Ratka Mladića.

On je u osam tačaka optužen za genocid, udruživanje radi činjenja genocida, za istrebljenje, ubistva, progon, prisilno premeštanje i deportaciju Muslimana iz Srebrenice i Žepe od jula do novembra 1995.

Po optužnici, snage VRS su sistematski pogubile oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice na više lokacija u okolini Zvornika i Bratunca, u danima pošto su 11. jula 1995. zauzele tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Suđenje generalu Tolimiru u Hagu počelo je 26. februara 2010. godine. Tužioci su pred sudije izveli 126 svedoka, a Tolimir, koji se brani sam, samo četiri.

Tolimir je uhapšen 31. maja 2007, a sutradan su ga vlasti Republike Srpske prebacile u Hag.

Vlada Srbije, na čijem čelu je tada bio Vojislav Koštunica, saoštila je tada da je Tolimir uhapšen u Republici Srpskoj. Tolimir je, međutim, u prvom pojavljivanju pred Tribunalom 4. juna 2007. tvrdio da je uhapšen u svom stanu u Beogradu, a onda prebačen preko Drine, u RS.

U prvom pojavljivanju pred sudijom u Hagu Tolimir je odbio da se izjasni o krivici, posle čega je sudija, u skladu s pravilima Tribunala, u spis uneo da je optuženi izjavio da nije kriv.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.