Tuženo 4.500 Nišlija

Izvor: Blic, 22.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuženo 4.500 Nišlija

Nova taktika niške „Elektrodistribucije" za naplatu dugovanja za struju bukvalno je zatrpala izvršno odeljenje Opštinskog suda u Nišu. Predsednica Opštinskog suda Biljana Miladinvić potvrdila je za „Blic" da je u samo tri dana od niške „Elektrodistribucije" pristiglo 4.500 zahteva za prinudnu naplatu duga.

U niškoj „Elektrodistribuciji" kažu da su u pitanju dugovanja Nišlija za proteklih 12 meseci i da se radi o novom, bržem načinu za naplatu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << višemilionskih dugovanja.

- Odlučili smo se da direktno zatražimo izvršenje naplate duga na osnovu verodostojne isprave, odnosno neplaćenih računa za struju, za period od godinu dana jer je to brži i po nas jeftiniji način jer ne plaćamo sudsku taksu, ali će dužnicima biti skuplje ukoliko odbiju da plate dug - kaže rukovodilac sektora za logistiku ED Niš Snežana Mitaković.

Ona kaže da pojedinačna dugovanja ovih dužnika za proteklih godinu dana iznose od 10.000, pa do preko 100.000 dinara. Rok za plaćanje dugovanja je osam dana od dana prijema rešenja. Ko to ne učini, moraće da osim duga plati i povišene troškove parničnog postupka i troškove za izlazak izvršitelja na teren i plenidbu stvari. Takođe se navodi da se dugovanja starija od godinu dana neće brisati jer „Elektrodistribucija" nema prava da ih otpiše bez odluke EPS-a i Vlade Srbije, ali da će se do daljeg građanima koji plate dug u poslednjih godinu dana i nastave da plaćaju redovno račune, voditi na računima u posebnoj koloni.

- „Elektrodistribucija" se sveti građanima što ne može da naplati dugovanja starija od godinu dana, pa namerno uzima advokate sa strane čiji troškovi dodatno poskupljuju troškove suđenja. Imaju dovoljno pravnika u svojoj firmi da rade taj posao, ali očigledno da žele da na ovaj način „kazne" dužnike, među kojima ima zaista i onih koji nemaju odakle da plaćaju - kaže Slavko J. iz Niša.

U ED kažu da imaju ugovore sa šest advokatskih kancelarija koje ih zastupaju pred sudom, jer njihovi pravnici ne mogu da postignu da obrade veliki broj predmeta.

Nišlije su do 31. decembra imale popust od 15 odsto na plaćanje dugovanja većih od 30.000 dinara. U ED kažu da postoji mogućnost da se od 1. februara ponovo odobri takva odluka, ali da se čeka odluka EPS-a.

Dug četiri milijarde dinara

Građani i preduzeća u Nišu, Aleksincu i Doljevcu duguju za struju ukupno četiri milijarde dinara. U ED navode da u samom Nišu od 250.000 potrošača dugovanja za struju veća od 10.000 dinara ima 7.000 građana. Oni za proteklu godinu dana duguju 250 miliona dinara. Među tim dužnicima je i 18 građana čija pojedinačna dugovanja premašuju milion dinara!

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.