Tužba zbog prodaje pića Kovačeviću

Izvor: Politika, 13.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužba zbog prodaje pića Kovačeviću

Porodica Stajnhauer pokrenula je građansku parnicu u SAD protiv američkih barova i restorana jer su Miladinu Kovačeviću, koji je njihovom sinu Brajanu naneo teške povrede, točili alkohol iako je bio maloletan, kaže Slobodan Homen, držani sekretar u Ministarstvu pravde. On je dodao i da pomenuta parnica nema nikakve veze sa krivičnim postupkom koji se vodi protiv Miladina Kovačevića.

– Njemu će se suditi u Srbiji u krivičnom postupku na osnovu odluke okružnog tužioca >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Njujorku – objasnio je juče Homen za „Politiku”.

Prema njegovim rečima, ovaj postupak koji je u vezi sa građanskom parnicom, nema nikakve veze sa Srbijom s obzirom na to da naša vlada nije i ne može da bude ničiji advokat.

– Srbija je zbog kršenja Bečke konvencije od strane konzula i vicekonzula platila iznos od 900.000 dolara porodici Stajnhauer, na izričit zahtev Vlade SAD koja nije htela da uzme novac od Republike Srbije već je zahtevala da se naknada štete za kršenje konvencije isplati porodici – napomenuo je Homen.

On je istakao da Srbija više nema nikakvih obaveza prema Vladi SAD i da će nastaviti da izgrađuje kvalitetne prijateljske i bilateralne odnose sa Amerikom: „Najbolji dokaz za to je da su SAD odlučile da upravo za milion dolara vanredno povećaju vojnu pomoć našoj Vojsci”.

Ostalo je, međutim, nejasno da li je tužba podneta samo protiv Asocijacije američkih barova sa zahtevom za naknadu štete ili se na njoj nalazi i ime Miladina Kovačevića.

Borivoje Borović, Kovačevićev branilac, međutim, demantovao je „postojanje bilo kakve nove tužbe” protiv njegovog klijenta.

– Ne znam ništa o tužbi koju je, navodno, zbog naknade materijalne i nematerijalne štete porodica Stajnhauer podnela američkom sudu. U svakom slučaju, ne postoji pravni osnov da se prema Kovačeviću pokrene postupak za nadoknadu pomenutih šteta s obzirom na to da je to pitanje rešeno međudržavnim sporazumom između Srbije i SAD – rekao je Borović za „Politiku” i objasnio da je pomenutim sporazumom porodici američkog studenta isplaćena novčana naknada i da je Amerika, praktično, ustupila predmet Srbiji.

Borović je rekao i da ni on, kao Kovačevićev branilac, ni članovi mladićeve porodice, nisu dobili nikakvu tužbu iz Amerike. I da se tako nešto dogodi, naveo je advokat, odmah bi američkim pravosudnim organima bio upućen prigovor presuđene stvari.

Niko od članova porodice Kovačević juče nije bio dostupan za komentar.

Prema nepotvrđenim informacijama, novu tužbu, ispisanu na deset stranica, potpisala su sva tri člana porodice Stajnhauer: povređeni Brajan, njegov otac Ričard i majka Marleni. Pored naknade štete za nanošenje teških povreda Brajanu, Stajnhauerovi traže naknadu za „njegovu doživotnu sprečenost za puno radno angažovanje”. Podnosioci tužbe, navode i da su pretrpeli „duševni teret najvišeg intenziteta zbog sinovljevog teškog stanja”.

Porodica oštećenog Stajnhauera nije se zaustavila samo na podnošenju tužbe protiv Kovačevića. Oni su, naime, prema nepotvrđenim informacijama, za telesne i duševne povrede nanete Brajanu, troškove njegovog lečenja i pretrpljeni strah, tužbu podneli i protiv drugih učesnika u tuči Sanela Softića i Edina Džubura koji su sa srpskim studentom bili u društvu kada je Stajnhauer pretučen. Tužbu su podneli čak i protiv sedam vlasnika i menadžera barova u kojima je točeno piće Kovačeviću. Stajnhauerovi su se, prilikom podnošenja tužbe pozvali na američki krivični zakon, po kojem je točenje alkohola maloletnicima strogo kažnjivo. Naveli su i da je u vreme izvršenja dela Kovačević, po tamošnjem zakonu, bio maloletan.

Miroslava Derikonjić

[objavljeno: 13/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.