Turisti bezbedni, moguća evakuacija

Izvor: B92, 15.Jan.2011, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turisti bezbedni, moguća evakuacija

Beograd -- Ambasadorka u Tunisu Milica Čubrilo Filipović kaže da su državljani Srbije bezbedni, ali da nije isključena i mogućnost evakuacije ukoliko se situacija pogorša.

U agenciji "Kontiki" kažu da se za povratak u Srbiju za sada izjasnilo devetoro turista i da će za njih sutra biti organizovan vanredni let.

Svi aerodromi u zemlji, koji su juče bili zatvoreni, danas funkcionišu.

Ambasadorka Srbije u Tunisu kaže da i posle burne noći, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uprkos prisustvu velikog broja policajaca i vojnika, neredi na ulicama Tunisa i dalje traju.

"Evakuaciju razmatramo, u stalnom smo kontaktu sa Ministarstvom spoljnih poslova i zavisno od toga koje će mere doneti druge zemlje, reagovaćemo i mi. Nijedna evropska zemlja za sada nije donela odluku o evakuaciji, mi sada čekamo da vidimo šta će se ovde dešavati, kako će se razvijati situacija, pa ćemo onda doneti odluku", kaže Milica Čubrilo Filipović.

Ona je nešto kasnije nagovestila mogućnost da se evakuišu radnici na gradilištima "Hidrotehnike" u toj zemlji.

Za sada se na evakuaciju svojih državljana odlučila samo Turska, dok je Rusija najavila da će to najverovatnije učiniti. U Tunisu boravi oko 150 srpskih državljana, a od 55 turista koji su preko agencije "Kontiki" otputovali u ovu zemlju, za povratak u Srbiju zainteresovano ih je za sada devetoro.

"Putnici svih ovih dana nisu bili ugroženi, kao ni sada, oni provode svoje vreme u mestima u kojima su smešteni, a to su Portel Kantalui, Sus i Hamamet, mnogi od njih čak i slobodnom voljom sada menjaju hotele, jer su to planirali i ranije. Mnogi od njih su uplatili aranžmane na po tri meseca boravka u Tunisu, što je vrlo česta praksa u toku zime, tako da oni poznaju zemlju, poznaju lokalno stanovništvo, imaju tamo prijatelje i većina njih zaista ne želi da se vrati", kaže Milica Žarković, PR "Kontikija".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.