Trovanje đaka u školi u Šajkašu, nema životno ugroženih

Izvor: Politika, 10.Feb.2015, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trovanje đaka u školi u Šajkašu, nema životno ugroženih

ŠAJKAŠ – Šesnaest učenika Osnovne škole „Isidora Sekulić” u Šajkašu, kod Titela, medicinski je danas zbrinuto zbog zdravstvenih problema i nisu životno ugroženi, a tačni uzroci trovanja još nisu utvrđeni.

Prema rečima direktorke škole Mirjane Nikolić Mušicki, 11 učenika odvezeno je u Dečju bolnicu u Novi Sad, a petoro je ambulatno zbirnuto u lokalnom Domu zdravlja.

Ona je novinarima kazala da su po završetku drugog časa učenici, uglavnom sedmog razreda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << počeli da osećaju tegobe, te da su nastavnici odmah odreagovali i pozvali Hitnu pomoć.

„Timski smo reagovali i najbitnije je da nijedno od dece nije životno ugroženo”, rekla je Nikolić Mušicki.

Direktorka je kazala da trenutno ne može ništa više reći o uzrocima trovanja i da će javnosti svi podaci biti dostupni kada se tačno utvrdi šta je izazvalo tegobe kod učenika.

Prema njenim rečima, policija i inspekcijske ekipe „Srbijagasa” obavljaju istražne radnje.

Direktorka škole je demantovala informacije u medijima da je došlo do nekog incidenta u Kabinetu za hemiju, nakon čega su u Fiskulturnoj sali učenici počeli da osećaju zadravstvene probleme.

„To je nemoguće zbog toga što su Kabinet za hemiju i sala za fizičko na potpuno suprotnim stranama škole i na različitim spratovima”, rekla je ona.

Na pitanje da li se škola greje na gas, direktoka je rekla da se greje, ali da je kotao izmešten van škole nekih petnaestak metara i da praktično kroz grejni sistem u školi teče samo vrela voda.

Odgovarajući na pitanje šta su deca imala za užinu, Nikolić Mušicki je rekla da to ne može biti relevantan faktor, jer među decom koja su osetila tegobe ima dosta njih koja ne koriste školsku užinu.

Ministarstvo prosvete je potvrdilo da je u osnovnoj školi „Isidora Sekulić” u Šajkašu, nakon časa fizičkog vaspitanja došlo do trovanja učenika, uglavnom iz VII-2 odeljenja i da su van životne opasnosti.

U ministarstvu tvrde da je „trovanje gasom za sada isključeno”, a da je policijski uviđaj u toku.

„Još se ne zna šta je izazvalo simptome trovanja. Trovanje gasom je zasad isključeno, jer škola nema uveden gas”, navodi Ministarstvo prosvete.

U školi su i prosvetni inspektori i prosvetni savetnici iz Školske uprave Novi Sad.

Portparol Dečje bolnice u Novom Sadu Dušan Vuković potvrdio je ranije Tanjugu da je u toj ustanovi zadržano desetoro dece iz OŠ „Isidora Sekulić” iz Šajkaša.

„Deca koja su primljena u Dečju bolnicu su u stabilnom stanju i situacija je pod kontrolom”, rekao je Vuković.

U školi je prekinuta nastava i biće nastavljena kada bude utvrđen uzrok koji je izazvao zdravstvene tegobe kod učenika, rekla je direktorka Nikolić Mušicki.

Tanjug

objavljeno: 10.02.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.