Troje mrtvih zbog komšijske nepažnje

Izvor: Politika, 19.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Troje mrtvih zbog komšijske nepažnje

Pančevo – Još se Pančevci sećaju tragedije koja je 22. juna prošle godine zadesila stanare u Ulici Moše Pijade 115, u naselju Kotež 2. Tog popodneva puna dva časa iz gotovo svih stanova petospratnice kuljao je gust dim, a među stanarima vladala je neopisiva panika. Istog popodneva saznalo se da su, pokušavajući da se dočepaju izlaza, stradali Slađana Petrovski (55), Silvija Vulićević-Ilić i njena dvogodišnja ćerka.

Odmah po gašenju požara postalo je jasno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je gust dim koji je preplavio zgradu i ugrozio život ljudi dolazio iz podruma, ali su još dugo trajala nagađanja šta je izazvalo požar. Prva pretpostavka bila je da je do požara u podrumu zgrade došlo zbog neispravnih električnih instalacija. Tvrdnja je zvučala uverljivo, jer je u ovom naselju i ranije dolazilo do požara u zgradama zbog preopterećenih električnih vodova. Stručnjaci su izneli sasvim drugačiji stav. Posle skoro tri meseca od nesreće, opštinskom javnom tužiocu stigla je krivična prijava, ali, tek sada je obelodanjeno, u njoj se električne instalacije ne označavaju kao krivac za tragediju.

Posle istrajnog rada veštaka Kriminalističko-tehničkog centra iz Beograda, policija je podnela krivičnu prijavu protiv stanara zgrade u kojoj se požar dogodio, mašinskog inženjera D. V. kaže Branislava Vučković, opštinski javni tužilac u Pančevu. U prijavi stoji da je na dan nesreće D. V. u svom boksu zajedničkog podruma brusilicom rezao bakarnu žicu sa motora mašine za pranje. Na osnovu onoga što je mogao videti pažljivim istraživanjem zgarišta, veštak je zaključio da su varnice zapalile drvenu ivericu ograde boksa. Da stvar bude gora, u podrumu je bilo mnogo zapaljivog materijala. U krivičnoj prijavi D. V. se sumnjiči za krivično delo protiv opšte sigurnosti i ako to bude dokazana, mogao bi da bude osuđen na kaznu zatvora od jedne od osam godina.

Opštinski tužilac koji je odmah dao nalog za sprovođenje istrage kaže da prikupljanje dokaza još traje. Osumnjičeni D. V. je pred istražnim sudijom izjavio da ne veruje da bi iskre iz brusilice mogle da izazovu požar i da je mnogo puta pre toga radio isto, bez posledica. Nije isključeno da se obavi i rekonstrukcija događaja koji se zbio tog kobnog vikenda u podrumu zgrade u Kotežu 2, u Pančevu.

M. Šašić

[objavljeno: 20/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.