Trka paradnih zaprega

Izvor: Politika, 26.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trka paradnih zaprega

Ove godine, na smotri u Kikindi takmičarima je bilo dozvoljeno da nastupaju u narodnim nošnjama, dok je lane zbog takvog izgleda članova zrenjaninskog kluba „Begej” manifestacija – prekinuta

Kikinda – Daliboru Kovačeviću (27) i njegovim kobilama Elzi i Bregavi nije bilo premca na 14. Reviji paradnih zaprega u vožnji oko čunjeva, održanoj minulog vikenda u Kikindi u organizaciji ovdašnjeg Konjičkog kluba „Banat" . Oni su osvojili zlato u jednopregu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i dvopregu.

– Staza je bila izuzetno teška, sa mnogo kapija na malom prostoru, što je onemogućavalo da konje poteramo u galop – kaže za naš list Kovačević, koji je inače član kikindskog Sportsko-odgajivačkog konjičkog kluba „Elza 8”.

Generalni sekretar Konjičkog saveza Srbije i glavni sudija takmičenja Siniša Zlatanović kaže za „Politiku” da se ocenjivala brzina, dok su greške, poput rušenja čunjeva, donosile negativne poene:

– Dalibor je u jednopregu stazu od 550 metara prešao za minut i 43 sekunde, a u dvopregu je 200 metara prevalio za oko 36 sekundi. Iako je u obe kategorije bilo dosta takmičara, revija je protekla u potpunom redu, čemu je doprinela i disciplinovanost vozača – ističe Zlatanović.

Inače, lane je ova manifestacija prekinuta zbog incidenta: naime, revoltirani što im nije dozvoljeno da nastupe u letnjim laloškim nošnjama, članovi zrenjaninskog kluba „Begej” skinuli su se goli do pojasa, nakon čega su organizatori proglasili prekid takmičenja. Glavni sudija Predrag Ilić je tada objasnio da pravilnik nalaže da vozač mora da nosi gradsko odelo, odnosno pantalone, košulju, sako, šešir, a preko nogu pregaču.

– Žao nam je što smo prošle godine razočarali publiku. Sada su strasti stišane, pa smo odlučili da učestvujemo u ovogodišnjoj trci. Kao što vidite, sada nam je dozvoljeno da nosimo tradicionalnu odeću i zato smatramo da je naš lanjski protestni gest urodio plodom – rekao nam je jedan od članova zrenjaninskog „Begeja”.

Najmlađi učesnik takmičenja 15-godišnji Vladimir Antin iz Mokrina nije zaostajao za svojim „kolegama". U trci jednoprega osvojio je srebro. Za naš list je kratko prokomentarisao da ga konjarstvu četiri godine uči deda Jovan i da je iskustvo koje ima „malo, ali vredno”.

Sa četiri upregnuta konja najveštiji je bio Milan Katić, član Konjičkog kluba „Tamiš" iz Farkaždina, a prema odluci žirija najlepši fijaker imao je Bogdan Stojanov iz Kikinde.

S. Miletin

[objavljeno: 27.05.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.