Izvor: B92, 22.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri godine procesa "Đinđić"

Beograd -- Danas se navršava tri godine od početka suđenja za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, izricanje presude se očekuje u januaru.

Suđenje za ubistvo premijera Zorana Đinđića obeležila su hapšenja, ali i predaje prvooptuženog pod ne baš najjasnijim okolnostima. Milorad Ulemek Legija predao se 2. maja 2004, dok je Dejan Milenković Bagzi uhapšen u Solunu 16. jula iste godine. Aleksandar Simović uhapšen je u Beogradu 25. novembra ove godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
U toku suđenja ubijena su i dva važna svedoka - svedok-saradnik Zoran Vukojević i Kujo Kriještorac.

Suđenje je obeležila i ostavka predsedavajućeg sudskog veća u ovom postupku. Marko Kljajević u avgustu je podneo zahtev da bude razrešen dužnosti, a na njegovo mesto izabrana je sudija Nata Mesarević.

Zbog promene u sudskom veću suđenje je počelo iz početka, ali se nisu ponovo saslušavali svi svedoci, već su u sudnici pročitani njihovi iskazi.

Portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević izjavila je za B92 da su se tokom tri godine suđenja za ubistvo premijera desile mnoge stvari na koje sud nije mogao uticati, a koje su produžile proces.

"Desilo se da bude uhapšen zamenik specijalnog tužioca koji je zastupao tu optužnicu zbog pokretanja postupka za krivično delo odavanja službene tajne", rekla je ona.

"Istovremeno, i drugi zamenik specijalnog tužioca, koji je bio njemu pomoć i zajedno sa njim zastupao optužnicu, istog dana otišao je u advokaturu", kaže ona.

"A svedoci ste, u prvih nekoliko meseci suđenja, neviđene opstrukcije, a istovremeno i najave u medijima o ukidanju Specijalnog suda, što je još više dalo snage upravo onima koji su vršili te opstrukcije da u tome istraju", objašnjava Kovačevićeva.

Portparol Specijalnog tužilaštva Tomo Zorić izjavio je da je tužilaštvo učinilo sve da proces ne traje dugo.

"Mi, kao stranka u krivičnom postupku, imamo stav da je nakon veštačenja iz Vizbadena i saslušanja svedoka saradnika Dejana Milenkovića Bagzija, optužnica dokazana u svim tačkama i mi sa punim pravom očekujemo da se taj proces do kraja januara završi", rekao je Zorić.

Opširnije o celom toku suđenja u Temi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.