Trgovci uspaničeni zbog stalnih pljački

Izvor: Blic, 31.Jan.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovci uspaničeni zbog stalnih pljački

NEGOTIN, VALJEVO - Trgovci u Negotinu se žale da od Nove godine nije prošla noć, a da bar jedna prodavnica u gradu nije bila obijena, pa su zatražili zaštitu viših policijskih organa ili će u protivnom početi da zatvaraju radnje. Od početka godine u Valjevu je bilo osam razbojništava, dok su u januaru 2007. zabeležena samo dva.

- Među nama vlada prava panika zbog obijanja. U poslednjih mesec dana bilo je pedesetak obijanja raznih trgovina. Potpuno smo nezaštićeni i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nesigurni. Pa ko u ovakvim uslovima može da radi. Razmišljamo da zatvorimo jednu po jednu trgovinu - kaže Dušanka Vladev, vlasnica STR „Sunce" u Negotinu, koja je dva puta u poslednjih mesec dana opljačkana.

Nakon što obiju bravu, skinu katanac i dodatnu zaštitu, ne ostavljajući za sobom nikakve tragove, iz radnje iznose sve vrednije artikle - inostrane cigarete, pića, čokolade, kozmetiku, sredstva za higijenu, mesne prerađevine. Ukradena roba vredna je preko 200.000 dinara, a kao vrhunac zastrašivanja, par dana nakon drugog obijanja, na izlogu prodavnice su osvanuli kukasti krstovi sa parolama „Smrt crnima".

- Policija je uzimala otiske, snimala, ali bez rezultata. Od lopova ni traga ni glasa. Očigledno da su profesionalno obavili posao. Kada je i drugi put u roku od deset dana prodavnica obijena, policijskog inspektora smo čekali pet sati, da bi na naše negodovanje zbog problema kojima smo izloženi, on odgovorio „Ne mislite valjda da ću ja da vam čuvam prodavnicu". Mi smo užasnuti ovakvim odnosnom i zato smo se pismeno obratili policijskim organima u Boru, a obavestićemo i Ministarstvo policije - ogorčena je Dušanka Vladev, vlasnica STR „Sunce".

Trgovci u Negotinu sumnjaju da je u pitanju profesionalna grupa obijača koja trenutno „radi" u ovom gradu.

Pored prehrambenih prodavnica, na meti obijača su i parfimerije, kiosci...

- Odneli su samo probrane artikle, originalne parfeme, kozmetiku i sredstva za higijenu poznatih proizvođača. Nema tragova, otisaka. Imali su vremena jer su temeljno „očistili" pojedine vitrine. One sa jeftinijom robom nisu ni pipnuli - jada se vlasnica jedne negotinske parfimerije.

U Valjevu su pljačkane radnje, menjačnice, pumpe, kradeni su automobili, a lopovi su otimali i od građana na ulici usred dana.

Najpre su policajci 3. januara uhapsili Borka B. (30) iz Valjeva koji je u selu Strmna Gora upao u kuću Aleksandra F., pretukao ga i oteo mu 7.000 dinara. Dva dana kasnije, privoren je Aleksandar J. (27) koji je 4. januara opljačkao STR „Meksiko" i od prodavačice uzeo 5.000 dinara i dva mobilna telefona.

Maloletni pljačkaši R. S. (17) i A. R. (16) iz Valjeva su 12. januara na ulici usred dana presreli svoju vršnjakinju Katarinu D. i oteli joj torbu u kojoj je bio mobilni telefon i digitalni fotoaparat, a 22. januara, pošto je u nekoliko navrata maskiran i uz pretnju nožem upadao u prodavnice „Maca", „Pres" i „Iva" i krao gotovinu u nepoznatom iznosu i mobilne telefone od prodavačica, uhapšen je Miloš G. (26) iz Valjeva.

Policija još traga za akterom najkrupnije januarske pljačke koji je iz menjačnice „Švajcarac" oteo 230.000 dinara i 860 evra. Nisu rasvetljene ni dve pljačke pumpi, „Delfina" u selu Divci i „Lukoila" u selu Slatina, gde su razbojnici, odneli nekoliko desetina hiljada dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.