Treća presuda za zločin na Ibarskoj

Izvor: Blic, 05.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treća presuda za zločin na Ibarskoj

Veće Vrhovnog suda započeće danas javni deo sednice o presudi za ubistvo četiri člana SPO na Ibarskoj magistrali i pokušaja ubistva predsednika te stranke Vuka Draškovića. Kako „Blic" saznaje u sudskim krugovima, očekuje se da će Vrhovni sud doneti konačnu odluku za okrivljene pripadnike JSO.



Ovo je već treći put da će Vrhovni sud odlučivati o presudi za ovaj zločin, jer je prethodne dve presude Okružnog suda u Beogradu oborio i postupak vratio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na novo suđenje. Ni poslednja, treća prvostepena odluka veća sudije Bojana Mišića ne razlikuje se od prethodne dve oborene. Najviše izrečene kazne ponovo su do 15 godina zatvora, što je suprotno praksi Vrhovnog suda koji je u sličnim slučajevima izricao maksimalne kazne od 40 godina. Poslednju presudu, kao i ranije, ponovo su kritikovali stručna javnosti i porodice žrtava.

Prema novom zakonu, čija je primena odložena, Vrhovni sud bi sada morao da donese konačnu odluku, ali ga na to ne obavezuje važeći zakon. Prema nekim nagoveštajima, veće Vrhovnog suda doneće konačnu odluku za okrivljene pripadnike JSO, dok bi se za ostale optužene postupak ponovio.

Za organizovanje ubistva Veselina Boškovića, Vušura Rakočevića, Dragana Vušurevića i Zvonka Osmajlića i pokušaj ubistva Draškovića 3. oktobra 1999. u ataru sela Petka sud je osudio na po 15 godina Milorad Ulemeka Legiju, kao organizatora, i Nenada Ilića Glavonju, kao vozača kamiona-ubice.

Za saučesništvo u ubistvo trojica pripadnika JSO Dušan Maričić Gumar, Branko Berček, i Leonid Milivojević Leo osuđeni su na 14 godina zatvora. Radomir Marković, šef DB, osuđen je za pomaganje na osam godina zatvora. Mihalj Kertes, direktor Carine, osuđen je na dve godine i pet meseci, Dragiša Dinić, šef Saobraćajne policije Srbije, na godinu dana i sedam meseci, i Vidan Mijailović, na devet meseci zatvora. Svake krivice su ponovo oslobođeni Milan Radonjić, šef beogradskog DB, i Branko Đurić, tadašnji šef beogradske policije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.