Izvor: Politika, 02.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transkripti razgovora su autentični

Razgovori Branka Jocića, Miloša Nedeljkovića i izvesnog Drinjakovića predstavljaju službenu tajnu. – Advokat podneo krivičnu prijavu protiv novinara B92 Vladimir Vučinić, predsedavajući sudija u procesu protiv takozvane drumske mafije, saopštio je na jučerašnjem suđenju da emitovanje sadržine dela transkripata prisluškivanih telefonskih razgovora na televiziji B92 ne predstavlja smetnju da se ovo suđenje nastavi. Osvrćući se na predloge zastupnika preduzeća "Putevi Srbije" >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i advokata odbrane, da televiziji B92 zabrani da javno emituje dokaze koji predstavljaju službenu tajnu, sudija Vučinić je rekao da je tužilaštvo nadležno da reaguje protiv onih koji su medijima dostavili podatke iz istrage.

Nakon što se veće u pauzi suđenja uverilo u autentičnost objavljenih transkripata, sudija je saopštio:

– Ovo veće nije dozvolilo emitovanje transkripata. Ako ovi podaci predstavljaju deo neke istrage, javni tužilac je ovlašćen da reaguje – kazao je sudija Vučinić.

Televizija B92 je prekjuče u izveštaju sa suđenja "drumskoj mafiji" objavila delove presretnutih telefonskih razgovora Miloša Nedeljkovića, jednog od direktora preduzeća "Putevi Srbije" sa Brankom Jocićem, generalnim direktorom ovog preduzeća i izvesnim Drinjakovićem, navodno rođakom ministra Velimira Ilića. Prema onome što je objavljeno na televiziji, Nedeljković je od Drinjakovića dobio informaciju da "ne dižu frku i da rade sve normalno", jer policija "ne juri njih nego Čumeta". Drinjaković je u tom razgovoru rekao da je tu informaciju dobio "od Velje", a pretpostavlja se da je reč o ministru Velimiru Iliću. Drugi razgovor vodili su Nedeljković i Jocić i, prema objavljenom transkriptu, Nedeljković je Jociću rekao da ga je "zvao Veljo" i poručio da "budu mirni i ćute i da nema problema".

Ovi transkripti predstavljaju deo dokaznog materijala koji je dostavljen sudu, uz predlog tužilaštva da budu preslušani u sudnici. Za sada je neizvesno da li će transkripti biti izvedeni kao dokaz u procesu, jer je odbrana na početku suđenja u ponedeljak tražila da transkripti budu izdvojeni iz spisa, a sud o tome još nije odlučio. Prekjučerašnje televizijsko emitovanje razgovora bilo je povod za polemiku svih u sudnici – sudije, tužioca, zastupnika oštećene strane i branilaca.

Advokat Borivoje Borović, koji zastupa "Puteve Srbije" rekao je da su emitovanjem transkripata povređena prava okrivljenih na fer suđenje, pa su time ugroženi i interesi oštećenog. On je rekao da su ti transkripti po zakonu morali da budu uništeni, s obzirom na to da prisluškivane osobe nisu optužene u zakonskom roku od šest meseci. Borović je ocenio da se radi o najvećoj povredi postupka koja postoji i da bi haški sud za to izrekao sedam godina zatvora i novčanu kaznu od 200.000 evra.

– Upozoravam veće da je u obavezi da postupi po mom predlogu. Taj materijal je u vašem predmetu i vi ste bili dužni da ga uništite po isteku roka od šest meseci. Ja ću tražiti od specijalnog tužioca da istraži kako cure informacije iz Specijalnog suda na štetu okrivljenih – rekao je Borović.

– Ovo veće nije odobrilo emitovanje transkripata – kazao je sudija.

Zamenik specijalnog tužioca Velimir Golubović ocenio je postupak televizije B92 kao nekorektan i nezakonit, najavljujući da će to tužilaštvo proveriti ko je na taj način doveo u pitanje legalitet postupka. Dragoljub Đorđević, advokat prvooptuženog Milana Jovetića, rekao je da se u transkriptima pominje ministar Velimir Ilić, njegov rođak Drinjaković, kao i Miloš Nedeljković, a niko od njih nije optužen, zbog čega emitovanje predstavlja kršenje ljudskih prava i skandal u procesu. Đorđević je emitovanje transkripata na TV B92 uporedio sa prikazivanjem izdvojenog snimka Zvezdana Jovanovića, osuđenog zbog ubistva premijera, veče uoči izricanja presude na toj televiziji. Na kraju suđenja, advokat Borović je saopštio novinarima da je podneo krivičnu prijavu protiv novinara TV B92.

Inače, petog dana suđenja za krađu putarina na naplatnim rampama u Nišu i Bubanj potoku, saslušan je optuženi Slaviša Tričković. On je odbacio optužbe da je, kao inkasant naplatne stanice u Nišu, povremeno zamenjivao smenovođu Živojina Đorđevića, kada je sakupljao pare od drugih inkasanata i radio na naplati duplih kartica. Tričković je izjavio da nije uradio ništa nelegalno. Optuženi Živojin Đorđević, koji je ranije saslušan, ostao je pri svojim tvrdnjama da je Tričković sakupljao pare od kolega i da on najbolje zna ko je od niških inkasanata radio na nelegalnoj naplati, a ko nije.

– On je mene zamenjivao i ja snosim odgovornost za njega – rekao je Đorđević u suočenju sa Tričkovićem.

– To je laž – kazao je Tričković.

– Ti imaš pravo da se braniš kako izabereš – odgovorio je Đorđević.

– Zašto se ti braniš lažima? – pitao ga je Tričković.

– Ja govorim istinu. Moj motiv je da se smanji ova cifra iz optužnice i da se dokaže da je suma bila mnogo manja. Istinu će utvrditi sud – rekao je Đorđević.

Suđenje se nastavlja 11. juna.

Dorotea Čarnić

-----------------------------------------------------------

Jocić bez komentara, Ilić nedostupan

U jednom od razgovora, čiji su transkripti emitovani preksinoć na TV B92, pominje se i aktuelni direktor javnog preduzeća JP "Putevi Srbije" Branko Jocić, koga Miloš Nedeljković, bivši finansijski direktor, obaveštava da je "Velja poslao poruku da se smire i da ćute". Jocić juče nije želeo da komentariše objavljivanje ovih transkripata. Redakcija "Politike" nije uspela da stupi u kontakt sa ministrom za infrastrukturu Velimirom Ilićem, u čijoj nadležnosti je JP "Putevi Srbije".

D. T.

[objavljeno: 02.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.