Tragičan „revanš” navijača

Izvor: Politika, 15.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tragičan „revanš” navijača

U unapred zakazanom obračunu fanova fudbalskih klubova Vojvodina i Partizan u Futogu pretprošle noći ubijen Dejan Dimitrijević iz Novog Sada

Pripadnici Policijske uprave u Novom Sadu, nastavljajući rad na rastvetljavanju ubistva i tuče navijača u Futogu, osim ranije uhapšene trojice učesnika sukoba,tokom jučerašnjeg dana lišili su slobode još desetak osumnjičenih, saopšteno je ,,Politici" kasno sinoć u novosadskoj policiji. Uhapšeni su iz Novog Sada, Stepanovićeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Futoga. Istražni organi sa velikom verovatnoćom veruju da je među njima i ubica Dejana Dimitrijevića., ali u interesu istrage (neophodne su još neke dodatne provere) njegov identitet za sada još nije moguće saopštiti.

-------------------------------------------------------------------------

Novi Sad – Jedan mladić je ubijen, dok se za život drugog bore lekari – to je tragični bilans tuče dvadesetak mladića, navodno navijača Partizana i Vojvodine, do koje je došlo pretprošle noći u Futogu u Železničkoj ulici, nedaleko od stare napuštene železničke stanice.

Stradao je Dejan Dimitrijević (27) iz Novog Sada. Kako se precizira u policijskom saopštenju, na njega je za sada neidentifikovani mladić pucao iz vatrenog oružja (po svemu sudeći reč je o pištolju) i pogodio ga u predelu grudi. Dejan Dimitrijević je odmah prebačen u lokalnu ambulantu u Futogu, ali ubrzo je podlegao povredama.

Vatrenim oružjem u predelu vrata teško je ranjen i 17-godišnji Stevan B. iz Futoga koji je hitno prebačen u Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu. Kako je za „Politiku” izjavio načelnik Odeljenja urgentne hirurgije dr Zoran Đermanov, Stevan B. je odmah nakon prijema operisan i nalazi se u kritičnom stanju na reanimaciji u Klinici za anesteziologiju i intenzivnu terapiju. Prema najnovijim informacijama koje smo dobili od upravnice ove klinike prof. dr Radmile Kolak, nakon hirurške intervencije Stevan B. je i dalje u teškoj situaciji, ali u svesnom stanju i sa stabilnim vitalnim funkcijama.

Prema podacima Policijske uprave, u tuči je povređen i Milan M. (26) iz Futoga kome je za sada nepoznati mladić naneo povredu u vidu ugriza za desni obraz. Da li je pretprošle noći u Futogu, gde je mesto okršaja mladića ličilo na ratno poprište, još neko povređen za sada nije poznato.

Juče su pripadnici Policijske uprave uhapsili i odredili meru zadržavanja do 48 časova Milanu M. (26) iz Futoga, Marku C. (22) i Marku P. (27), obojica iz Novog Sada, zbog sumnje da su izvršili krivično delo učestvovanja u tuči. Daljom istragom biće utvrđeno ima li osnova da budu osumnjičeni za još neko krivično delo.

Na mesto tragedije izašao je dežurni istražni sudija Okružnog suda Nenad Simović koji je uviđaj počeo odmah nakon okršaja, pod vatrogasnim reflektorima, a uviđajne radnje okončao je tokom jučerašnjeg prepodneva. On je saopštio novinarima da je u žestokoj tuči osim vatrenog korišćeno i takozvano hladno oružje, između ostalog i metalne šipke.

Učesnici sukoba koji su se deklarisali kao navijači Partizana i Vojvodine posle okršaja odmah su se razbežali, tako da nadležni osim na razjašnjavanju svih činjenica i detalja u vezi sa ovim sukobom, i dalje rade i na otkrivanju ostalih aktera ovog tragičnog događaja.

Kako „Politika” nezvanično saznaje, ovaj obračun su grupe navijača međusobno ugovorile kako bi „izravnale račune” posle tuče koja se odigrala u nedelju na Trgu slobode u Novom Sadu, uoči prvenstvene utakmice Meridijan lige koja se tog popodneva igrala na ovdašnjem stadionu „Karađorđe”. Podsetimo, tom prilikom, u okršaju navijača Partizana koji su iz Beograda stigli u „sopstvenoj režiji” i fanova Vojvodine povređeno je četiri lica, od kojih jedan teže, a korišćene su motke, noževi i eksplozivne naprave. Prema saopštenju policije, 30 aktera te tuče je privedeno u Policijsku upravu, a za njima na glavnom gradskom trgu ostali su rekviziti korišćeni u tuči i lokve krvi.

„Revanš” u Futogu je, na žalost, ostavio još tragičnije posledice, a u ovom trenutku neizvesno je da li su i konačne.

Sportski analitičar iz Novog Sada Miroslav Gavrilović kaže za „Politiku” da su ovde i do sada zabeleženi incidenti navijača na sportskim događajima, ali da se u Novom Sadu nikad nije desilo da protivnički tabori jedan drugome zakazuju obračune kako bi se svesno poubijali.

„Najlakše je reći i ovog puta da je to odraz stanja u društvu ili da se tako nešto događa, recimo, i u fudbalski superiornijoj Italiji. Prava istina je da to, u stvari, i nisu navijači pomenutih klubova ni ljubitelji sporta uopšte, već huligani koji svoje frustracije i lične netrpeljivosti prikrivaju maskama navijača. Sportski klubovi se moraju energičnije boriti protiv zloupotreba svojih imena”, upozorava Gavrilović.

Slavoljub Živković

[objavljeno: 16.04.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.