Tragedija na ekskurziji

Izvor: RTS, 23.Maj.2009, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tragedija na ekskurziji

Trinestogodišnja devojčica poginula, a najmanje 12 osoba povređeno u sudaru dva đačka autobusa u blizini sela Balajnac na putu Merošina-Niš. Život jednog deteta još u opasnosti. Vozaču "Niš-ekspresa" određen pritvor do mesec dana. Uzrok nesreće neodgovarajuće odstojanje između autobusa.

U sudaru autobusa u blizini sela Balajnac na putu Merošina-Niš, 13-godišnja učenica Brankica Stošić je poginula, a jedno dete je zadobilo teške povrede opasne po život. Vozaču >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Niš-ekspresa" Jovanu Jovanoviću iz Niša određen je pritvor do mesec dana rekla je Tanjugu istražni sudija Opštinskog suda u Prokuplju Ivana Niketić.

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je telegram saučešća porodici devojčice Brankice Stošić koja je tragično nastradala u sudaru dva autobusa kod mesta Balajnac, na putu Merošina - Niš.

"Primite moje najdublje saučešće. Saosećam u vašem bolu", navodi se u telegramu predsednika Srbije.

Tadić je povodom nesreće ukazao na neophodnost što hitnijeg usvajanja Zakona o bezbednosti o saobraćaju koji je u skupštinskoj proceduri, rečeno je u kabinetu predsednika.

Gostujući u Dnevniku 1 Radio-televizije Srbije, pomoćnik ministra prosvete Bogoljub Lazarević u ime Ministarstva prosvete izrazio je najdublje saučešće porodici poginule 13-godišnje devojčice i istakao da je bezbednost učenika jedan od najznačajnijih segmenata u pravilniku o izvođenju ekskurzije.

"Nažalost ljudski faktor je u 90 odsto slučajeva razlog nesreće ili nezgode. I u ovom slučaju najverovatnije je da je to bio razlog jer sprovođenju procedure nije bilo nikakvih neregularnosti", objasnio je Lazarević. Prema njegovim rečima, stav Ministarstva prosvete je da je na Savetu roditelja da odluči da li će deca putovati na ekskurzije.

"Oni koji realizuju ekskurzije, nastavnici, vozači, turistički vodiči, pa i sami učenici moraju da se ponašaju odgovorno za vreme ekskurzija", rekao je pomoćnik ministra prosvete naglasivši da je to jedini preduslov da se putovanje izvede bezbedno.

Teško su povređena tri učenika, M.D, R.K. i M.D, a devetoro njih je zadobilo lake telesne povrede. 

"Nesreća se dogodila kada je autobus iz kolone, kojim je upravljao Jovan Jovanović iz Niša, u sustizanju čeonim delom udario u autobus kojim je upravljao Nebojša Stevanović iz Prokuplja, a zatim su i jedan i drugi autobus sleteli sa kolovoza", objasnila je istražni sudija Opštinskog suda u Prokuplju Ivana Niketić.

Tokom istrage biće obavljena i sva potrebna veštačenja ovlašćene institucije, rekla je Niketić. Niketićeva je napomenula da tokom istrage nije prikupila podatke prema kome je smrtno stradala Brankica Stošić prišla vozaču da bi ga poslužila bombonom jer joj je bio rođendan.

Roditelji i rođaci povređene dece, smeštene u niškom Kliničkom centru, rekli su novinarima da je devojčica Brankica Stošić (13), koja je izgubila život u saobraćajnoj nesreći, prišla je vozaču da ga posluži bombonom, jer joj je bio rođendan.

"Brankici je bio rođendan, a kako smo čuli, pored vozačkog mesta pronađeno je više bombona posle nesreće", rekli su uznemireni roditelji i rođaci, koji isčekuju dobre vesti o svojoj deci koja se oporavljaju u niškom zdravstvenom centru.

Autobusi "Niš-ekspresa" prevozili su decu šestog razreda Osnovne škole "Nikodije Stojanović Tatko" iz Prokuplja na đačku ekskurziju u Resavsku pećinu.

Povređeni u Kliničkom centru u Nišu

Ekipe niške, merošinske i prokupačke hitne pomoći prebacile su povređene u Klinično-bolnički centar u Nišu, dok su neki sa lakšim povredama upućeni na odeljenje prokupačke bolnice.

"Devetoro dece sa lakšim i težim povredama zbrinuto je na odeljenju ortopedije Niškog kliničkog centra", potvrdio je primarijus Dragoljub Živanović.   

U Kliničkom centru u Nišu, trenutno se nalazi jedanaest mališana. Od toga pet mališana je sa teškim povredama. Trinaestogodišnja učenica J.S ima fakturu lobanje i nalazi se u teškom stanju. Ostalih četiri mališana imaju prelome i oporavak teče brže. Sa Klinike je puštena direktorka škole Nada Pribak.

Ministar prosvete Žarko Obradović obišao je u niškom Kliničkom centru povređene učenike i izjavio saučešće porodici poginule učenice.

"Ovo je jako loš dan za prosvetu Srbije. Jedno dete smo izgubili", rekao je Obradović.

Komentarišući da li će školske ekskurzije ovim biti dovedene u pitanje, Obradović je rekao da će država uraditi svoj deo posla, dodavši, da "šta god mi uradili i kakav god pravilnik imali, uvek ostaje ljudima da ga sprovode".

Savetnik za odnose sa javnošću "Niš-ekspresa" Dragana Nikolić rekla je da će sve biti preduzeto u preduzeću da ukoliko se utvrdi da su vozači ili oni koji su bili uključeni u pripremu, odgovorni za nesreću, biti sankcionisani.

U prokupačkoj školi tvrde da je celokupna procedura maksimalno poštovana pre polaska na ekskurziju.

"Policija je uradila doping kontrolu, detaljno pregledala kočnice i uređaje, sve što je potrebno radi bezbednosti i potpisala zapisnik o regularnosti i ispravnosti vozila i vozača i dozvolila da se ekskurzija izvede", objasnio je nastavnik škole "Nikodije Stojanović Tatko" Zoran Dinić.

Učenica koja je preminula, prema izjavama svedoka, danas je slavila 13. rođendan. 

Nesreća se dogodila oko sedam časova, a saobraćaj kod uključenja sa magistralnog puta Prokuplje-Niš na autoput Niš-Beograd, normalizovan je tek oko 11 časova. 

Škola je, posle udesa, otkazala sve planirane ekskurzije.

Danas se u blizini sela Balajnac na putu Merošina-Niško 14 časova ponovo dogodila nesreća. Sudarila su se dva vozila. Srećom, povređenih nije bilo. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.