Tragedija na Zvezdari: Kapetanova poslednja ispovest (VIDEO, FOTO)

Izvor: S media, 07.Dec.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tragedija na Zvezdari: Kapetanova poslednja ispovest (VIDEO, FOTO)

Osamnaest godina nisam mogao da dobijem dete. Dobio sam sina i već tri godine stanujemo u petnaest kvadrata. Sada mi traže da vratim 500 hiljada dinara, koliko su mi plaćali za odvojeni život i uvećane troškove stanovanja. Odakle da im vratim?

Kroz plač, drhteći, penzionisani kapetan Palko Ponjiger (51) opisao je svoju muku na sastanku Udruženja vojnih beskućnika održanom u junu ove godine.

Bilo je to nepunih šest meseci pre nego što je zajedno sa >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ženom Ilonkom i sinom zakoračio u ambis sa šestog sprata vojnog samačkog hotela u Batutovoj ulici. Palko i Ilonka ostali su na mestu mrtvi, a trogodišnji dečak je, srećom, preživeo. Sa teškim povredama opasnim po život smešten je u Univerzitetsku dečju bolnicu, gde se lekari i dalje bore za njega.



- Ja sam Slovak, supruga mi je Hrvatica i nigde nisam mogao da se priključim vojsci, nijednoj, jer me nisu želeli
- deo je potresnog govora koji je Ponjiger održao pred svojim sapatnicima bez krova, zabeleženog na snimku koji je objavljen na sajtu "Jutjub". - Uprkos tome, nisam pobegao, nego sam došao u prekomandu. Sada mi traže da ja njima vratim tolike pare. Kome da vratim?



Dirljivu priču penzionisani oficir potkrepio je tada svojom biografijom. U invalidsku penziju otišao je 2001. godine, kada je operisao srce. Pre toga je radio kao nastavnik u vojnim školama u Rajlovcu, Somboru i u Batajnici. Smeštaj u samačkom hotelu "Zvezdara" dobio je 2003. godine, posle dve godine penzionerskog života. Sina Milana čekao je 18 godina i dobio ga tek 2009. godine. Mališan je na svet došao veštačkom oplodnjom, na šta su roditelji dali svu svoju skromnu ušteđevinu.

Tiršova: Dečak u stabilnom stanju

Šutanovac: Uzrok tragedije na Zvezdari nije socijalni

Stručnjaci: Da li je tragedija na Zvezdari mogla da bude sprečena?

Kako je došlo do tragedije, pokazaće istraga. Prema jednoj verziji događaja, Palko je u trenucima neuračunljivosti gurnuo suprugu i dete, a zatim i sam skočio za njima. Druga varijanta nesreće je da je porodicu na skok naterao oružjem.



Nepodnošljivi uslovi života u kolektivnom smeštaju naveli su Palka da od Ministarstva odbrane zatraži beskamatni kredit od 20.000 evra. Posle podužeg čekanja odgovoreno mu je da je - odbijen.

Stambenu muku pokojnog kapetana, kako saznaju Novosti, dodatno je zakomplikovala sporna svojina nad garsonjerom u kojoj je živeo u Sarajevu. Zbog ovog stančića nije mogao da konkuriše za vojni stan jer vojni propisi predviđaju da pravo na njega imaju samo vojna lica koja su se odrekla imovine u bivšim jugoslovenskim republikama. Posle višegodišnje borbe sa birokratijom Bosne i Hercegovine, Ponjiger je digao ruke. Novac od kredita planirao je da uloži u adaptaciju vikendice na Fruškoj gori, u koju je često odlazio.



Teški uslovi u samačkom hotelu


Soba koju je njegovoj porodici dodelilo Ministarstvo odbrane, bila je sve samo ne pristojno mesto za podizanje deteta.

Stanari vojnog solitera u Batutovoj ulici nerado su posvedočili o teškom životu u ovoj zgradi. Kako su objasnili, plaše se da im vojska ne oduzme i taj krov nad glavom koji imaju.

Bio u zatvoru

Pokojni Ponjiger proveo je nedavno 10 dana u zatvoru u Sremskoj Mitrovici. Iza brave je završio posle prijave majke Suzane, kod koje je došao da živi u selo Bingula u Sremu. Prema njegovom svedočenju, ona ga je prijavila da je maltretirao.

Prema njihovim rečima, na 12 porodica, koliko ih živi na jednom spratu, postoji samo jedno zajedničko kupatilo. Jedan "čučavac" deli više od 20 ljudi. Toplu vodu imaju samo tri puta nedeljno od 14 do 20 sati. Kupanje i tada podrazumeva stajanje u zarđalim kadama, sa polomljenim i istrulelim vratima i, naravno, bez brave. Sobe ne veće od 15 kvadrata imaju samo jedan lavabo.

- Ne iznenađuje me što se Ponjiger odlučio na ovakav očajnički korak - kaže predsednik udruženja vojnih beskućnika Velizar Rabrenović. - I sam nemam krov nad glavom i jasno mi je u kakvoj je teškoj situaciji bio. Uslovi za stanovanje u vojnim objektima gotovo su nepodnošljivi.

Rabrenović, koji je poznavao Ponjigera, kaže da je bio častan oficir i odgovoran čovek. Nekoliko puta je kontaktirao sa udruženjem vojnih beskućnika, a na junskoj skupštini je poslednji put zavapio za pomoć.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da samoubistvo vojnog penzionera Palka Ponjigera u vojno-samačkom objektu na Zvezdari nije pitanje socijalnog karaktera, i izneo da je Ponjiger mesečno primao po 51.000 dinara.

Rođaci: Milana nećemo dati u dom!

Bračni par Palko i Ilonka Ponjiger biće u četvrtak sahranjeni na bingulskom groblju. Njihova tela dopremljena su u sredu u skromnu porodičnu kuću u Nušićevoj ulici.

Kuća, u kojoj je Palko rođen, danas se "drži" samo na njegovoj neutešnoj majci Zuzani (75). Na večni počinak nesrećne supružnike ispratiće svih 700 meštana. Niko od njih, pa ni rođaci Ponjigera, nemaju pouzdan odgovor šta je Palka i Ilonku podstaklo na tako očajnički korak.

- Rastužilo me je kada sam čuo da se za dete već raspituju iz Centra za socijalni rad - rekao je u sredu "Novostima" Miroslav Ponjiger, Palkov sinovac. - E, pa ja im poručujem da malog neću dati u dom, a spreman sam za njega da se borim protiv čitavog sveta ako bude trebalo!



Miroslav je taksista, otac dvoje dece i kaže da će u njegovoj kući biti mesta i za Milana.

Palko je bio srčani bolesnik, morao je redovno da pije lekove, ali ih je ponekad "zalivao" domaćom rakijom, koju je pekao kod majke u selu. A posledica u takvim trenucima bili su njegovi izlivi besa i neuračunljivost.

- Nikada nije dirao Ilonku i sina - svedoči Miroslav.

Kako je potvrđeno S media portalu u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, dečak je sinoć podvrgnut operaciji koja je trajala pet sati i sada je dobro.

(Novosti)

Foto: Novosti

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.