Traga se za napadačima na Pančića

Izvor: B92, Tanjug, 26.Jul.2010, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traga se za napadačima na Pančića

Beograd -- Napadači na Teofila Pančića još nisu poznati. Policija tvrdi da je sve snage usmerila na njihovo pronalaženje.

Policija i dalje prikuplja informacije i intenzivno radi na hapšenju dvojice mladića koji su u gradskom autobusu brutalno pretukli kolumnistu nedeljnika "Vreme" Teofila Pančića.

Pančićeve kolege iz redakcije smatraju da država nerešavanjem prethodnih slučajeva napada na novinare šalje poruku da takvi napadi i dalje mogu prolaziti nekažnjeno.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Teofil Pančić ali i celokupna javnost u Srbiji i dalje čekaju hapšenje napadača na kolumnistu nedeljnika "Vreme”.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kaže da policija intenzivno radi na otkrivanju počinilaca tog krivičnog dela.

"Preduzimaju se sve mere i nadam se da će se uskoro izaći sa prvim saznanjima. Naš je interes da što pre otkrijemo počinioce ovog krivičnog dela. Kao MUP, mi najoštrije osuđujemo takve akte”, poručio je ministar.

Biti novinar "Vremena” jedan je od najopasnijih poslova u Srbiji, smatra urednik tog lista Dragoljub Žarković, pre svega jer izostaje adekvatna reakcija policije i pravosuđa na napade i pretnje.

"Na tom dvostrukom koloseku nas, s jedne strane, lako kažnjavaju, a s druge strane, ne štite i tamo gde je očigledno ugrožena bezbednost novinara. Šalju poruku tom ološu, dripcima možda i plaćenicima određenih političkih ili interesnih grupa da je danas novinare u Srbiji lako pa čak i poželjno tući”, ocenjuje Žarković.

Novinar Dejan Anastasijević, i sam meta bombaškog napada, smatra da glavnu poteškoću u otkrivanju počinilaca napada na novinare predstavlja to što iza napada stoje organizovane grupe.

"Uopšte ne verujem da se radi o nekoj dvojici klinaca, dripaca koji su ga prepoznali na ulici pa onda uzeli da ga biju zato što ih je nervirao nekim svojim istupom na televiziji. Ja verujem da su oni njega pratili, verujem da su organizovani i da pripadaju nekoj od ovih patriotskih, ultrapatriotskih organizacija”, smatra Anastasijević.

Teofila Pančića napala su u gradskom autobusu na liniji 83 dva mladića i metalnom šipkom naneli mu povrede glave i desne ruke.

Pančić se ovom linijom GSP-a redovno vozi, pa o njoj piše i u svojim pripovetkama:

"Uvek, naime, polazim od neviđeno glupe malograđanske predrasude da je to moj autobus, i da čekanjem i spremnošću da platim kartu obavljam svoj deo posla, i onda čekam da vidim šta će da se desi. Odavno sam, naime, shvatio suštinu socijalnog eksperimenta: lako za Hag, privatizaciju i ostale trice – poverovaću da je ovo ponovo Grad Za Ljude tek kada vidim da je neko vaistinu upristojio osamdesettrojku, to užareno, zapušteno središte Najmračnijeg Balkana!”

Tužilaštvo očekuje najoštrije kazne

Republičko javno tužilaštvo najoštrije osuđuje brutalni napad na novinara nedeljnika "Vreme" Teofila Pančića.

U saradnji sa policijom Javno tužilaštvo će preduzeti sve mere da se napadači identifikuju i najoštrije kazne, izjavio je šef kabineta tužilaštva Vladimir Đorđević.

"Ovim putem Republičko javno tužilaštvo poručuje da se svaki napad na novinare i medije smatra napadom na slobodu informisanja i izražavanja", istakao je Đorđević.

Zbog toga će se, kako je naveo, insistirati da se počinioci tih dela najoštrije kazne.

A osude napada na Pančića stižu i danas sa mnogih adresa o čemu više možete čitati u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.