Tokom protesta frilensera stigao poziv za razgovor iz Vlade Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2021, 18:15

Tokom protesta frilensera stigao poziv za razgovor iz Vlade Srbije

Udruženje radnika na Internetu održalo je danas ispred Skupštine Srbije protestni skup zbog mera Ministarstva finansija kojim se retroaktivno oporezuju pet godina unazad, a tokom protesta stigao im je poziv iz kabineta premijerke Ane Brnabić da u ponedeljak dođu u Vladu kako bi počeli pregovore.

Predsednik Udruženja Miran Pogačar rekao je da je taj poziv na pregovore, na kojima će pored premijerke biti i ministar finansija i direktorka Poreske uprave, dokaz da borba na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ulicama ima uspeha, jer je to "jezik koji oni jedino razumeju".

"Mi ćemo i dalje ići na ulicu kako bude potrebno, nećemo posustati. Ovo je prvi protest, biće ih još ako bude potrebno", poručio je Pogačar.

On je istakao da su frilenseri solidarni sa svima koji su ugroženi u Srbiji i zato će im se, svaki put kada bude potrebno, pridružiti na ulicama.

Pogačar je skup završio porukom, koju su prethodno više puta ponovili ostali govornici: Svi, svi, svi kao jedan.

U ime udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika govorila je Mia Amon, koja je navela da ta kategorija godinama unazad oseća težinu administracije, koja je neefikasna i preglomazna, a budžet puni iz privatnog sektora.

Retroaktivna naplata doprinosa za usluge koje se nisu mogle koristiti je sumanuta. To je pljačka. Nećemo da plaćamo tuđe greške. Mi ovoj državi ne dugujemo ništa, duguje ona nama, rekla je Amon.

Učesnici skupa, koji je počeo minutom ćutanja za Olivera Ivanovića i zdravstvene radnike žrtve korone, potom su otišli u protestnu šetnju do zgrade Vlade Srbije.

Udruženje radnika na internetu u ponedeljak u Vladi Srbije

Predstavnici Udruženja radnika na internetu pozvani su u ponedeljak na sastanak u Vladu Srbije, potvrđeno je za Tanjug u kabinetu predsednice Vlade Srbije.

Predstavnike tog udružanja u ponedeljak u 15 sati primiće premijerka Ana Brnabić.

Frilenseri su, kako navode, saglasni da porez treba da se plaća, ali da naplata treba da krene od novog zakona, a ne retroaktivno, te traže da se nađe rešenje za definisanje njihovih prava i obaveza.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drugi protest frilensera u Beogradu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Jan.2021

Radnici na internetu i drugi frilenseri protestovali su 16. januara u Beogradu, tražeći od države da odustane od mera kojim se retroaktivno oporezuju pet godina unazad. Oni su posle protesta ispred Skupštine Srbije prošetali centralnim gradskim ulicama do zgrade Vlade Srbije, a potom i do Trga Slavija.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.