Titov unuk u bekstvu

Izvor: Politika, 09.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Titov unuk u bekstvu

Zbog sumnje da se Edvard Broz, unuk Josipa Broza Tita, krije, jer se nije odazvao na više glavnih pretresa, Krivično-vanpretresno veće Okružnog suda u Beogradu odredilo mu je juče pritvor. To znači da će se Edvard Broz, čim bude otkriven, naći iza rešetaka.

Prema rečima Ivane Ramić, portparola Okružnog suda u Beogradu,sudski pozivi upućivani Brozu vraćani su uz naznaku da se odselio sa adrese na kojoj je prijavio boravište.

– Zbog svega navedenog, Krivično-vanpretresno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << veće utvrdilo je da postoje razlozi da se Edvardu Bozu, odredi pritvor radi nesmetanog vođenja krivičnog postupka – objasnila je Ramićeva.

Podsetivši da je Broz uhapšen 20. januara ove godine, kada mu je rešenjem istražnog sudije određen pritvor, Ramićeva je ukazala da je okrivljeni pušten da se brani sa slobode 24. januara uz obavezu da se svakih 15 dana javlja postupajućem sudiji. Ona je dodala i da je Brozu tada oduzeta putna isprava, hrvatska „putovnica”, a izrečena mu je i mera zabrane napuštanja boravišta.

Ovo nije prvi put da je Broz nedostupan srpskim pravosudnim organima. Naime, posle saobraćajne nesreće 20. avgusta 1992. godine, koju je izazvao vozeći automobil u alkoholisanom stanju, a u kojoj je poginuo njegov prijatelj Gojko Popović, Broz je bio u bekstvu punih 16 godina. Okružno javno tužilaštvo tada je podiglo optužnicu protiv Broza za „teško delo protiv bezbednosti saobraćaja sa smrtnim ishodom”, pošto je vožnjom u pijanom stanju, 20. avgusta 1992. godine izazvao saobraćajnu nesreću. Veštaci su utvrdili da je u trenutku nesreće Broz imao 2,05 promila alkohola u krvi.Pored nastradalog Popovića, koji je bio na mestu suvozača, teže su povređeni i Edvard Broz i njegov sin, dok su njegov šurak i sestrićŽarko i Bojan Pejić, koji su takođe bili u automobilu BMW, zadobili lakše povrede.

Na jednom od suđenja na kom je Broz zatražio da mu se radi lečenja u Hrvatskoj, gde živi od 1992. godine, vrati putna isprava, sud je njegovu molbu odbio.

Prilikom iznošenja odbrane Broz je tvrdio da nije mogao imati više od 0,5 promila alkohola, navodeći da se ne oseća krivim jer to nije uradio namerno.

Naglasio je da je svih 16 godina od nesrećnog događaja osećao grižu savesti i da je u Srbiju krenuo kako bi ovaj slučaj okončao. On je 21. januara ove godine uhapšen po poternici srpske policije, raspisane 1993. godine.

M. D.

[objavljeno: 10/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.