Izvor: Politika, 13.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tišina u Bačkoj Topoli

Povodom pogibije četvorice mladića proglašen dan žalosti

Bačka Topola U kafićima u Bačkoj Topoli od nedelje ne čuje se muzika. Gosti dolaze, posede malo i ćute, niko nije raspoložen za razgovor, pritisnuti su tugom zbog smrti četvorice mladih ljudi koje je celo mesto poznavalo. Atila Babi, predsednik Opštine Bačka Topola, danas, na dan sahrane proglasio je dan žalosti zbog ove tragedije.

Na Istočnom groblju za 15 časova zakazana je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sahrana Aleksandra (35) i Igora (28) Konjovića, a u 16 časova Dragana Kanbana (24). Predrag Gardašević (31) biće sahranjen u Lovćencu, gde je i grob njegovih roditelja. Sva četvorica poginula su u nedelju ujutru, u 6.30, u "fijatu punto" koji je iz nepoznatih razloga u velikoj brzini prešao na levu stranu puta i podleteo pod turski šleper. U potpuno smrskanom vozilu nije bilo moguće utvrditi identitet žrtava, te je to učinjeno uz pomoć njihovog zajedničkog prijatelja na odeljenju patologije subotičke bolnice.

– Dva dana je tišina u mestu, niko ne može da veruje šta se dogodilo ovim mladim ljudima. Znala ih je cela Bačka Topola, pogotovo Dragana. Bio je izuzetan drug, svi su ga voleli. Sada sam bio kod njegove majke, ona sedi, ćuti, gleda u sinovljevu sliku, ne veruje da ga nema – priča za "Politiku" Robert Kardoš, vlasnik "Gradske kafane", u kojoj je kao kelner radio nastradali Kanban.

Predrag Gardašević bio je takođe konobar u obližnjem kafiću "Skaj". Juče je ovaj lokal bio zatvoren, samo su se Predragovi prijatelji okupljali i ćutali. Braća Aleksandar i Igor Konjović takođe su se bavili ugostiteljstvom, ali im je pre godinu dana izgoreo kafić. Aleksandar Konjović jedini od poginulih imao je porodicu, za njim su ostali žena i kćerkica.

Istražni sudija Opštinskog suda u Bačkoj Topoli Čila Tilger naložila je obdukciju tela Dragana Kanbana koji je vozio u trenutku tragedije, ali nalaz još nije gotov. Takođe, u sud još nije stigao ni zahtev za pokretanje istrage.

Prema priči koja se može čuti u Bačkoj Topoli, u subotu uveče četvorica prijatelja, sa još jednim drugom koji je ostao u Novom Sadu i tako izbegao tragediju, odlučili su da nastave provod u Novom Sadu, a nesreća se dogodila kada su se rano izjutra vraćali kućama.

Odlasci mladih iz Bačke Topole na provod u obližnje veće centre dugogodišnji je problem ovog mesta. Predsednik opštine Babi kaže da su i na zahtev roditelja produžili radno vreme kafića do tri ujutru u danima vikenda, ali da to očigledno nije mnogo pomoglo.

Osim toga, deonica autoputa od Bačke Topole do Vrbasa je kritična tačka, gde se dešava mnogo nezgoda zbog velike brzine i umora vozača. Babi kaže da trenutno jedino što kao opština mogu da učine jeste da dobro opreme medicinske službe, a da je pravo rešenje izgradnja još jedne trake autoputa.

A. I.

[objavljeno: 13.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.