Testirajte tastaturu koja se pokreće očima

Izvor: Radio 021, 23.Sep.2015, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Testirajte tastaturu koja se pokreće očima

OptiKey je besplatna open-source virtuelna tastatura čiji tasteri se "pritiskaju" pokretima očiju, a delo je 32-godišnjeg developera iz Londona, Džulijusa Svitlanda.

Ova tastatura predstavlja veliki korak napred za obolele od Lu Gerigove i ostalih srodnih bolesti, koji su do sada za sličnu tehnologiju morali da izdvoje i do 20.000 dolara.

Ova virtuelna tastatura, na kojoj je Džulijus radio protekle tri >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << godine, razvijena je za Windows uređaje i kompatibilna je sa svim jeftinijim uređajima za praćenje pokreta očiju, kakav je Tobii EyeX, čija cena, zajedno sa dostavom, iznosi nekih 165 dolara.

OptiKey ima i dugme "Speak" pomoću kojeg će korisnici sve unete reči moći glasno da "izgovore" preko kompjutera.

Testiranje OptiKey virtuelne tastature Svitland je već započeto sa pacijentom iz Kraljevske bolnice u Londonu, a svi zainteresovani mogu je preuzeti OVDE.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.