Teško do pravde za žrtve udesa

Izvor: Politika, 05.Nov.2015, 09:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teško do pravde za žrtve udesa

Porodice nastradalih osećaju se kao krivci, sudovi izriču blage kazne, a država je blagonaklona prema počiniocima, kaže predsednica udruženja „U čast palih anđela”

Saslušanjem svedoka Marka Stojanovića juče je pred Višim sudom u Beogradu nastavljeno suđenje Saši Beočaninu, optuženom da je u julu 2011. na raskrsnici ulica Despota Stefana i Cvijićeve u Beogradu, u pijanom stanju džipom naleteo na motor kojim je upravljao Ognjen Tripković i koji je od zadobijenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << povreda preminuo na mestu nesreće. Okrivljeni Beočanin ovog svedoka našao je preko oglasa. Izvesno vreme posle nesreće, on je u jednim dnevnim novinama dao oglas u kojem traži očevica saobraćajne nesreće koja se desila 19. jula 2011. godine. Suđenje je do sada odlagano nekoliko puta, a branilac je izostanke svog klijenta pravdao medicinskim razlozima: povraćanjem, temperaturom, hemoroidima, iščašenjem zgloba i tetive noge, upalom bešike...

Nastavak suđenja, na kojem bi trebalo da budu saslušani veštaci, zakazan je za 1. decembar.

Sve muke sa kojima se suočavala od sinovljeve pogibije do suđenja navelo je majku nastradalog mladića Snežanu Tripković da osnuje udruženje za pomoć žrtvama saobraćajnih nesreća. Udruženje je simbolično nazvala „U čast palih anđela”.

– Kada vam se desi ovo što se meni dogodilo u prvi mah pomislite da država vodi postupak „u vaše ime”. Kako vreme prolazi, sve manje verujete u to. Naš slučaj je dokaz. Iako je utvrđeno da je Beočanin bio pijan kada je naleteo na Ognjenov motor, predmet je „otišao” u nadležnost osnovnog suda. Tek posle naših mnogobrojnih obraćanja sudu, postupanje je preuzeo Viši sud. Jednostavno, želim da se nešto promeni u ovoj zemlji kada je o ovakvim slučajevima reč – zakon, kazne... Nešto – kaže Snežana Tripković za „Politiku”.

Isto želi i još oko dve stotine porodica – članova udruženja, ali i ljudi dobre volje čije je članstvo i angažovanje za svako poštovanje.

– Sve nas muči ista muka: članovi porodica nastradalih i oštećeni osećaju se kao krivci, sudovi izriču izuzetno blage kazne, a država je blagonaklona prema učiniocima ovakvih krivičnih dela. Stiče se utisak da je danas najlakše nekog ubiti u saobraćajnoj nesreći, proći će gotovo nekažnjeno ili sa minimalnom kaznom. Čini se da je u Srbiji u ovakvim slučajevima najvažnije da imate komšiju koji je policijski načelnik, advokata koji će vam obezbediti lažne svedoke, odlagati suđenja. Život, pravo i pravda u ovoj zemlji, na žalost, imaju cenu – kaže majka nastradalog mladića.

Ona ukazuje i na činjenicu da i kada konačno dođe do suđenja, ono predugo traje. Prosečno – pet godina.

– Kakva je razlika ubiti nekoga nožem ili automobilom? Mišljenja sam da bi, kada je reč o bahatoj vožnji, kazne morale da budu pooštrene, da zaprećena ne bi trebalo da bude manja od 15 godina, a delo uvek kvalifikovano kao umišljajno. U proteklih mesec dana bila sam svedok tri presude od deset meseci. To su kazne ispod zakonskog minimuma – navodi Tripkovićeva.

Udruženje, kaže, možda i ne bi postojalo da je Beočanin pomogao njenom sinu posle nesreće.

– Taj čovek nije prišao mom detetu koje se posle udara još 15 do 20 minuta borilo za život. Svaki novi slučaj bahatosti i bezobzirnosti daje mi novu snagu i želju da se borim. Kao po pravilu, svi koji pobegnu sa mesta nesreće nabavljaju opravdanje veštaka medicinske struke da su pobegli iz straha. Odakle im snaga da beže, ja se skamenim kada se uplašim – ističe Tripkovićeva.

----------------------------------------------------------------

Pijane naočare

Snežana Tripković prva je u Srbiji nabavila „pijane naočare”. Onaj koji ih stavi, ima oslabljenu motoriku i vid.

– Naočare simuliraju pijano stanje. Imam ih nekoliko vrsta: one koje simuliraju pijanstvo sa jednim, jednim i po, dva, dva i po promila alkohola u krvi i noćnu vožnju. Obilazila sam auto-škole, držala prezentacije u srednjim školama, Vrnjačkoj Banji, Beogradu, Novom Sadu. Oni koji su ih stavili nisu, na primer, mogli da otvore automobil, da hodaju po pravoj liniji, između čunjeva, da uzmu čašu vode... Nije li to najbolji pokazatelj kako se upravlja vozilom pod dejstvom alkohola? – pita Tripkovićeva.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.