Terorista pokajnik želi u Srbiju

Izvor: Politika, 13.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Terorista pokajnik želi u Srbiju

Naše tužilaštvo za ratne zločine zainteresovano za slučaj bivšeg oficira Al Kaide i odreda „El mudžahedin” Ali Hamada koji namerava da traži dozvolu za privremeni boravak u Srbiji

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije radi na rasvetljavanju događaja koje je u svojoj izjavi pomenuo bivši oficir Al Kaide Ali Hamad iz Bahreina, najavljujući spremnost da progovori o zločinima Alahovih ratnika tokom rata u BiH.

– Zainteresovani smo za izjavu Ali Hamada. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ukoliko bismo došli do dokaza, predmet bi mogao da bude formiran – rekao je „Politici” Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine.

Bivši oficir Al Kaide i komandir čete u odredu „El mudžahedin” Ali Ahmed Ali Hamad (38), čije je ratno ime bilo Abu Ubejda, potvrdio je juče našem listu da je povukao žalbu na rešenje o proterivanju iz Bosne i Hercegovine. On je u telefonskom razgovoru kazao da ni pod kakvim uslovima ne želi da ostane u BiH, jer je to, kako je rekao, „zemlja koja ne poštuje svoje zakone”. Zbog toga namerava, dodao je, da privremeno utočište nađe u Srbiji. Ali Hamad se trenutno nalazi u Imigracionom centru BiH u Istočnom Sarajevu, u kojem čeka deportaciju iz BiH.

Ali Hamad je terorista pokajnik. On je svedočio pred Pretresnim većem Haškog tribunala protiv komandanta Glavnog štaba bošnjačke Armije BiH generala Rasima Delića i nadležnim organima rekao sve što zna o zločinima mudžahedina i njihovim vezama sa bošnjačkim političarima i oficirima. Deo njegovih iskaza, datih nekadašnjoj Agenciji za istrage i dokumentaciju – bošnjačkoj tajnoj službi, iskorišćen je za izmeštanje masovnih grobnica na Ozrenu, u kojima su bili sahranjeni pobijeni srpski vojnici i civili.

„Zatražio sam da mi se omogući odlazak u Srbiju i privremeni boravak u njoj. Za sada ne nameravam da tražim azil u Srbiji. Ako mi bude odobren ulazak u Srbiju i odlučim li da ne ostanem u njoj, vratio bih se kući u Bahrein. U tom slučaju, u otadžbinu ne bih ušao kao proterano lice, koje bi imalo sijaset problema sa policijom već kao slobodan čovek”, rekao nam je Ali Hamad.

On veruje da će vlasti u Srbiji imati snažan osećaj za ono što on zna o ratnim zločinima koje su mudžahedini učinili nad Srbima i Hrvatima tokom rata u BiH.

Ali Hamad je dospeo u centar interesovanja bosanskohercegovačke javnosti kada je javno progovorio o ulozi terorističke mreže Al Kaide u bosanskohercegovačkom ratu i zločinima mudžahedina. On je, pored ostalog, nemačkom „Špiglu” kazao da vođa Al Kaide Osama bin Laden nije slao svoje ratnike u BiH zbog preterane brige za sudbinu bosanskih muslimana već, prvenstveno, zbog stvaranja uporišta za delovanje njenih terorista u Evropi. Ovu ocenu ponovio je i tokom svedočenja protiv Rasima Delića. On i danas tvrdi da u BiH deluju ćelije Al Kaide u kojima značajnu ulogu igraju muslimani iz BiH.

Ali Hamad je kao sedamnaestogodišnjak, zbog porodičnih neprilika, postao „plen” Al Kaide. Vojnu obuku je završio u kampu „Kulijet Džaver el Askarije” u Avganistanu, gde je ratovao protiv trupa bivšeg Sovjetskog Saveza. U BiH je došao 1992. godine preko Frankfurta, Zagreba i Splita. Najpre je bio borac u odredu „El mudžahedin”, a zatim komandir čete. Posle rata je osuđen na 12 godina zatvora zbog učešća u napadu auto-bombom na hrvatski deo Mostara, izvedenom 1997. godine, u kojem, i danas tvrdi, nije učestvovao. Al Kaidi i Osami bin Ladenu definitivno je okrenuo leđa u septembru 2001. godine posle napada terorista na njujorški Svetski trgovački centar i zgradu Pentagona. Od tada je aktivni učesnik antiterorističke kampanje.

Boro Marić

Dorotea Čarnić


[objavljeno: 14/01/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ali Hamad traži utočište u Srbiji?

Izvor: Mondo, 12.Jan.2009, 22:37

Bivši oficir Al kaide i komandir jedinice u sastavu 'El mudžahedin' odreda Ali Hamad rekao je da ne želi da se vrati u Bahrein, nego da će, kada dobrovoljno napusti BiH, utočište potražiti u Srbiji, ukoliko je srpskim vlastima u interesu da istraže zločine mudžahedina.

Nastavak na Mondo...

Beograd: Tužilaštvo za ratne zločine o slučaju Hamad

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Jan.2009, 17:37

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije intenzivno radi na rasvjetljavanju dogadjaja koje je u svojoj izjavi pomenuo bivši pripadnik Al Qaide Ali Hamad o zločinima mudžahedina u Bosni i Hercegovini, rekao je danas portparol tuzilaštva Bruno Vekarić. Ali ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Srpsko tužilaštvo zainteresovano za slučaj Ali Hamada

Izvor: Kurir, 14.Jan.2009

BEOGRAD, 14. januara 2009. (Beta) - Tužilaštvo za ratne zločine Srbije intenzivno radi na rasvetljavanju događaja koje je u svojoj izjavi pomenuo bivši oficir Al Kaide Ali Hamad o zločinima mudžahedina u Bosni i Hercegovini, rekao je danas portparol tuzilaštva Bruno Vekarić. "Zainteresovani...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.